Hirdetés

Durván lebutíthatja az iPhone-ok egy fontos funkcióját az iOS következő frissítése



|

A jelek szerint az uniós szabályokhoz igazodó iOS 17.4 egy kellemetlen meglepetést is tartogat az európai felhasználóknak.

Hirdetés

Az Apple néhány hete hozta nyilvánosságra, hogy a jelenleg béta fázisban tesztelt iOS 17.4-es frissítésben fognak életbe lépni azok a változtatások, amelyeket az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (Digital Markets Act) kényszerített rá az iPhone-okat hajtó operációs rendszerre. Az új regula értelmében a cupertinóiaknak nagyobb szabadságot kell biztosítaniuk a platformon a gyári megoldásokkal rivalizáló szolgáltatásoknak, ezzel pedig nemcsak az App Store-ral versengő alkalmazásboltok lépnek színre, hanem a böngészők fejlesztői is használhatják majd a saját motorjukat az eddig erőltetett WebKit helyett. Az utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a harmadik felektől származó böngészők végre nem a Safari klónjai lesznek, ez viszont a jelek szerint egy súlyos kompromisszumot is magával hozhat.

Nemrég a 9to5Mac hívta fel a figyelmet egy fejlesztő, Maximiliano Firtman beszámolójára, aki az iOS 17.4 első és második bétájában is úgy találta, hogy az operációs rendszer letiltotta az ún. progresszív webalkalmazások (PWA) működését. Ez a szabvány közvetlenül az interneten keresztül futó appokat takar, amelyek megtévesztésig hasonlíthatnak egy natív alkalmazásra, cserébe viszont nem kell telepíteni őket, és könyvjelzőként ugyanúgy elhelyezhető az ikonjuk az iPhone-ok Főképernyőjén.

Hirdetés

A szabvány az utóbbi években rengeteget fejlődött, így például már jelvényekként megjelenő értesítéseket is képes volt küldeni, korábban pedig egyebek mellett az Amazon és a Microsoft is ebben a formában tették elérhetővé a játékstreaming-platformjaikat, miután az Apple kvázi kitiltotta őket az App Store-ból. Maximiliano szerint viszont az iOS 17.4-gyel Európában elbúcsúznak a PWA legfejlettebb képességei, köztük a Web Push értesítések, a korábban használt webappokból pedig a mentett adatok is törlődhetnek.

A lépés magyarázata jó eséllyel a DMA-ban keresendő: az iOS-es webalkalmazások az Apple WebKit keretrendszerére épülnek, ám mivel a felhasználók az iOS 17.4-től kezdve már más motort alkalmazó böngészőket is alapértelmezettként állíthatnak be, elképzelhető, hogy a cupertinóiak inkább lebutították az egész megoldást. Erre utal, hogy Maximilano szerint a korábban használt PWA-k az iOS 17.4-ben már egy felugró üzenettel indulnak, mely szerint a webapp az alapértelmezett böngészőben nyílik meg.

Mindazonáltal nincs még minden remény veszve, a fejlesztő ugyanis egy másik bejegyzésben azt írja, hogy egyes európai bétatesztelők nem tapasztalták a webes alkalmazások lebutítását, ráadásul az operációs rendszer hivatalos dokumentációjában sem szerepel a változtatás, ami egy ekkora horderejű módosításnál szokatlannak mondható. Hogy végül miként alakul a dolog, az heteken belül kiderül, a DMA határidejének lejárta miatt ugyanis az Apple-nek legkésőbb március 6-ig mindenképpen ki kell adnia az iOS 17.4-et.

A téma kapcsán érdemes felidézni, hogy az Apple a kezdetek kezdetén kizárólag webes alkalmazásokban gondolkodott az iPhone-t illetően, Steve Jobs ugyanis nem akart harmadik féltől származó natív appokat engedni az akkoriban még iPhone OS néven futó operációs rendszerre. A fejlesztők felháborodása és az üzleti megfontolások azonban jobb belátásra bírták az alapító-cégvezetőt, így több mint egy évvel az első iPhone leleplezése után, 2008 nyarán megnyithatta kapuit az App Store, amely a mai napig az Apple egyik legfontosabb bevételi forrása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.