Hirdetés

Egészen bizarr dizájnt védetett le az Apple az iPhone-hoz



|

Az amerikai szabadalmi hatósághoz benyújtott dokumentáció szerint akár még az iPhone-ból is lehet sajtreszelő.

Hirdetés

Az Apple-t sokszor éri az a vád, hogy nem elég változatos az almás mobilok dizájnja, ami azért nem teljesen alaptalan megállapítás. A legújabb, 12-es széria formanyelve például nagyban merít a 2010-ben piacra dobott iPhone 4-ből, a kínálat legolcsóbb darabja, az iPhone SE pedig lényegében a 2014-es iPhone 6 külsejét viseli üvegszendvics-kivitelben.

Egy nemrég felbukkant szabadalmi kérelem szerint viszont a cupertinóiak is tudnak vadulni, ha akarnak, a beadványhoz mellékelt ábrákon ugyanis egy rácsos tokozásban pompázó iPhone látható. Az almás termékekben jártas szemek egyből kiszúrhatják, hogy az apró bevágások kísértetiesen hasonlítanak a 2019-ben piacra dobott Mac Pro dizájnjára, amit sokan sajtreszelőnek is csúfolnak.

Hirdetés

Valahogy így kell elképzelni a tervet:

A szabadalomhoz mellékelt szöveg szerint "Egy vagy több első üreg metszheti egymást egy vagy több második üreggel, hogy meghatározza a testben lévő nyílások mintázatát". Nem egyszerű lyukakról van tehát szó, hanem a Mac Prón is látható, több kisebb nyílásból álló bemélyedésekről. E kialakításnak köszönhetően megakadályozható, hogy kisebb tárgyak utat találjanak a szerkezethez, miközben biztosított marad a megfelelő légáramlás is.

És valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy a cupertinóiak eljátszanak a gondolattal, a mobilok teljesítményének kihasználásában ugyanis központi szerepet játszik a túlmelegedés jelentette korlát, amit a gamer telefonok gyártói például folyadékhűtéssel igyekeznek leküzdeni.

Legyen azonban bármilyen látványos is az elképzelés, a közeljövőben azért ne nagyon fogadjunk a rácsos iPhone érkezésére. A dokumentáció alapján az Apple még 2020-ban nyújtotta be ezt a kérelmet az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Irodához, ám a hatóság csak most fogadta el, méghozzá 77 másik igénnyel együtt. A tech-iparban ugyanis gyakori, hogy a cégek a biztonság kedvéért mindent levédetnek, ám az ilyen ötleteknek végül csak a töredéke szokott termékek formájában is visszaköszönni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.