Hirdetés

Egészen megdöbbentő okból bénult meg egyszerre 14 Toyota-gyár



|

Sokan durva kibertámadást sejtettek a háttérben, ám a probléma forrása ennél sokkal hétköznapibb volt.

Hirdetés

A korábbi jóslatokkal ellentétben egyelőre úgy tűnik, hogy a villámgyors szilárdtest-meghajtók még jó ideig nem fogják leváltani a nagy kapacitású és olcsón beszerezhető merevlemezeket, hiszen a veterán technológia még mindig fontos szerepet tölt be, egyebek mellett a szerverparkokban és az ipari adattárolásban. Talán a Toyota is jól tenné, ha vásárolna néhány extra példányt mondjuk a Seagate 30 TB-os HDD-szörnyetegeiből, a közelmúltban ugyanis komoly fennakadást okozott a dekára kimért Just-In-Time gyártási eljárásáról elhíresült vállalat üzemeiben, hogy az egyik fontos alrendszer kifogyott a tárhelyből.

A nyár végén röppent fel a hír, hogy augusztus 28-án 14 japán gyárban összesen 28 gyártósoron  állt le a termelés egy közelebbről nem részletezett informatikai hiba miatt. A történtek vad találgatást indítottak el arról, hogy a Toyota egy súlyos kibertámadás áldozata lehetett, ám végül kiderült, hogy a valóság jóval prózaibb ennél.

Hirdetés

A vállalat azóta kiadott hivatalos közleménye hozta nyilvánosságra, hogy a kényszerszünet oka az alkatrészrendeléseket feldolgozó szerverek elérhetetlenné válása volt, ami egy rutinkarbantartás alatt következett be. Az eljárás során az adatbázisban felhalmozódott adatokat törölték és rendszerezték, időközben azonban elfogyott a lemezterület a rendszer leállását okozva.

Az adatokat így végül át kellett helyezni egy nagyobb kapacitású szerverre, ami augusztus 29-én történt meg, a gyártást viszont csak augusztus 30-án tudták újraindítani, a szűkösnek bizonyult tárhely tehát napokra megakasztotta a Toyota olajozott gépezetét. A vállalat most az ügyfeleitől és a beszállítóitól is elnézést kér a termelés felfüggesztéséből eredő kellemetlenségekért, a jövőre nézve pedig felülvizsgálják a karbantartási eljárásukat, hogy ne ismétlődhessen meg a baki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.