Hirdetés

Egy 15 éves fiú fejlesztette a legijesztőbb kémszoftvert, pizzát rendelt a bevételből



|

Az ausztrál tini a szobájában dobta össze a trójait, majd bűnözöknek, erőszaktevőknek adta el azt.

Hirdetés

Egy Brisbane külvárosában, az anyjával élő ausztrál tini dobta össze a jelenleg létező talán leghatékonyabb kémszoftvert, egy távoli elérésű trójai alkalmazást, amelyet aztán hackerfórumokon árult világszerte - közölte az ausztrál szövetségi rendőrség. 

Jacob Wayne John Keen most 24 éves; 15 évesen írta az Imminent Monitor nevű programot, amely a célszemély PC-jébe, laptopjába beférkőzve közvetíti a képernyőképet, a billentyűzetaktivitást és képes bekapcsolni a webkamerákat, mikrofonokat az áldozat tudta nélkül.

Keen még kamaszként kezdte árulni a trójait, letöltésenként 35 dollárért. Hamar "népszerű" lett a bűnözők körében: a rendőrség információi szeirnt több mint 14500-an vásárolták meg az Imminent Monitort, azaz Keennek 300-400 ezer dollár közti bevétele származott belőle.

Hirdetés

A rendőrség 2017-ben kezdte figyelni a fiút, évekig követték minden online tevékenységét; kiderült, hogy az anyja is bűnrészes volt, aktívan segítette fiát. Miután elkobozták a gépét, nem csak a kódot találták meg, hanem azt is, hogy mire szórta el a pénzt. A rendőrség arra jutott, hogy

ételt és egyéb használati tárgyakat rendelt a netről napi rendszerességgel.

A kémszoftvert persze főleg bűnözők használták (azon túl, persze, hogy az ilyesmi használata eleve bűncselekmény), a többségük természetesen megússza. Az ausztrál rendőrség 201 személyt azonosított, akik megvásárolták a trójait, köztük több regisztrált bántalmazót és egy pedofil bűncselekményért már elítéltet. Mivel Keen 128 országban értékesítette a spyware-t, nemzetközi nyomozás is indult; eddig 85 házkutatási parancsot adtak ki, 434 eszközt foglaltak le és 13 személyt letartóztattak.

A most 24 éves, 6 pontban megvádolt Keennek és anyjának augusztusban lesz az első tárgyalása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.