Hirdetés

Egy 17. századi király fotójának megosztása miatt tartóztatnak le fiatal indiai muszlimokat



|

Az Instagramra is átterjedt a hindu többség és a muszlim kisebbség szembenállása.

Hirdetés

A közösségi média használata még a kétezres évek elején kezdett tömeges jelenséggé válni, ami viszont kezdetben csupán a közelebbi ismerősöknek szóló üzenetek és képek megosztásáról szólt, az idővel nemcsak az álhírterjesztés és mindenféle online visszaélések melegágya lett, hanem a gyűlöletbeszéd és a különböző társadalmi csoportok szembenállásának terepe is.

Ezt bizonyítja az a különös jelenség is, ami mostanság a nyugat-indiai Máhárástrában, az ország harmadik legnagyobb államában zajlik: a több mint 110 milliós lakosságú régióban olyan Instagram-posztok miatt tartóztatnak le fiatal muszlimokat, amelyek egy évszázadok óta halott uralkodót ábrázolnak.

Hirdetés

A sztoriról nemrég a Wired jelentkezett egy hosszabb cikkel, amelyből kiderül, hogy az 1648-tól 1707-ig regnáló Aurangzeb mogul sah az utóbbi években az indiai muszlim fiatalság szimbolikus hősévé vált, miután a hindu-nacionalista ideológiát képviselő kormánypárt, a Bháratíja Dzsanatá (BJP) politikája felszította az ellentéteket a többségi hindu és a kisebbségi muszlim vallási csoportok tagjai között.

Aurangzeb fő célja ugyanis egy egységes, muszlim India kialakítása volt, amivel évszázadokkal a halála után is tüskének számít a hinduk egy részének szemében, a muszlim fiatalok ezért az ő képének megosztásával fejezik ki az elégedetlenségüket a fennálló rendszerrel szemben. A Wired beszámolója alapján az utóbbi hónapokban 13 esetben is kiskorú muszlimokat tartóztattak le Máhárástrában, miután a helyi hindu közösség tagjai akár 100-as csoportokba verődve tettek feljelentést ellenük Aurangzeb sah fotójának "sértő" posztolása miatt.

A cikkben megszólalt egy korábbi rendőrtiszt, Shirish Inamdar is, aki szerint az érintetteknek ugyan az indiai jog alapján nem sok bajuk származhat a kép megosztásából, a bíróságra járás, a közösségi meghurcolás azonban komoly károkat okozhat a feljelentetteknek. Inamdar emellett úgy gondolja, hogy a rendőrség nem jár el korrektül a régió lakosságának 12 százalékát kitevő, mintegy 13 millió fős muszlim kisebbséggel szemben, amelynek hátterében az állhat, hogy nem akarnak szembekerülni a hindu-nacionalista BJP-vel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.