Hirdetés

Egy amatőr játékos simán megverte a profikat is megszégyenítő, társasozó MI-t



|

Kellin Pelrine kihasznált egy sebezhetőséget, amivel túl tudott járni a mesterséges intelligencia "eszén" - tizennégy alkalommal.

Hirdetés

Nagy mérföldkőként könyvelte el a tudomány, amikor 2016-ban egy mesterséges intelligencia könnyedén elverte a világ legjobb Go-játékosait is - a világbajnok Lee Sedol emiatt vonult vissza. Ennek alapjaira épül egyebek mellett a ChatGPT is.

A The Financial Times beszámolója szerint egy amatőr amerikai játékos, Kellin Pelrine egy korábban ismeretlen, egy másik számítógép által felfedezett hibát kihasználva január folyamán tizenötből tizennégyszer nyerni tudott. A játékok alatt segédprogramot nem használt, csak azt a módszert, amit a tesztelő MI javasolt neki.

Hirdetés

A hibakeresőt a FAR AI fejlesztette, melynek vezetője, Adam Gleave elmondta, meglepően könnyű volt számukra a sebezhetőség kihasználása. Az így felfedezett stratégia nem túl egyszerű, de nem is túl bonyolult, bárki által betanulható, és tesztek alapján több MI, egyebek mellett a Leela Zero ellen is működik.

A Góban a játékosok feladata, hogy köveket felváltva pakolva a lehető legnagyobb területet foglalják el. Mivel 19x19-es táblán játsszák, az összes lehetséges lépésre a gép sincs felkészülve. Pelrine egy hurok megalkotásával és sarkokba pakolászással zavarta össze a próbára tett MI-t, amely taktika emberi ellenféllel szemben aligha működne. Persze lehetséges, hogy ha ilyesmikre is felkészítik az MI-ket, visszanyerhetik verhetetlenségüket.

A nyitóképen Ke Jie szerepel, akit az AlphaGo győzött le 2017-ben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.