Hirdetés

Egy árvíz-előrejelző rendszer szólt, hogy baj lesz Németországban



|

Napokkal korábban lehetett tudni, hogy pusztítás várható, de hiába a technológia, nem volt idő a felkészülésre.

Hirdetés

A múlt héten heves, özönvízszerű esőzés csapott le Németország egyes régióira, ami áradásokat okozott, és legalább 45 ember halálát eredményezte eddig. A Sunday Times beszámolója alapján a Readingi Egyetem tudósai és szakértői által a 2000-es évek elején kidolgozott árvíz-előrejelző rendszer, az Efas szólt, hogy problémák lesznek, de az illetékesek nem tudtak elég gyorsan cselekedni, hogy megelőzzék a tragédiát.

Az Efas az EU Copernicus műholdjainak méréseit hidrológiai adatokkal és vízszintmérésekkel összevetve akár tíz nappal előre képes jelezni, ha áradás várható, és ez 2014-ben a szerb, bosnyák és horvát hatóságoknak sokat segített.

Hirdetés

A rendszer kidolgozásában fontos szerepet játszó Hannah Cloke megdöbbenését fejezte ki. Ha egyértelmű, közérthető figyelmeztetésekkel jelzik az embereknek, hogy árvíz közeleg, talán megmenekülhettek volna, de félő, hogy hiába kaptak értesítéseket, nem tudták ezeket megfelelően értelmezni. A német katasztrófavédelem kiadott korábban egy alkalmazást, de ennek telepítése opcionális, így nem sokan töltötték le.

Az Efas július 10-én riasztott, négy nappal később jött az első áradás. Cloke szerint az előrejelzések tökéletesen megjósolták, mely területek a leginkább veszélyeztetettek, ennek nyomán a városokat és falvakat fel tudták volna készíteni. A Sunday Times azt írta, tavaly akartak egy próbanapot tartani, az összes sziréna aktiválásával megmutatni a lakosságnak, mit fognak hallani, ha baj van, de a szirénák nagy része nem aktiválódott.

Egy a mi életünkben példa nélküli világjárvány után érdemes komolyan venni minden jelzést, amit a hatóságok küldenek, mert nem tudhatjuk, mikor jön hasonló csapás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.