Hirdetés

Egy autó áráért akár te is behúzhatod ezt a szuper ritka Commodore 65-ös prototípust



|

Nem mindennapi tétel bukkant fel az eBayen, de mélyen zsebbe kell nyúlni érte.

Hirdetés

Kevés olyan ikonikus számítógép van, mint az 1982-ben piacra dobott Commodore 64, amely a maga 12,5 millió eladásával még 28 évvel a forgalmazás lezárulta után is tartja a történelem legsikeresebb asztali PC-jének járó Guiness-rekordot.

Egy jó állapotú C64 ma már egész komoly értéket képvisel, most viszont egy ennél is ínyencebb tétel, egy nagyon ritka Commodore 65-ös prototípus bukkant fel az eBayen.

A Németországban árult kincs aukciója cikkünk írásakor már 32 ezer euró felett, vagyis közel 12 millió forintnál jár, de a szerencsés nyertes valószínűleg még így is jó befektetést csinál majd vele. Ugyan több C65-ös prototípus is létezik, ez a konkrét, #27-es sorozatszámú példány viszont több szempontból is különleges.

Hirdetés

Egyrészt kiváló állapotnak örvend, mivel tökéletesen működik, és még a sárgulás is elkerülte. A legnagyobb extrája viszont a tokozás sima, fényes felülete, a leírás alapján ugyanis egy egészen korai prototípussal van dolgunk, ami még az öntőformák érdesítése előtt készült. Az alján egy figyelmeztetés is található, mely szerint a gépet még nem vizsgálta be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC), ezért nem hozható kereskedelmi forgalomba.

Az eladó több kábelt és néhány lemezt is mellékel hozzá, ha pedig az aukció eléri az 50 ezer eurót, az alábbi videón látható monitort is hozzácsapja a csomaghoz. A szállítás minden országba ingyenes, az Európai Unió területén pedig még 1 év korlátozott garanciát is kapunk a matuzsálemi gépre.

A Commodore 65 fejlesztése még jóval a C64 forgalmazásának befejezése előtt, 1989-ben kezdődött, de a Commodore International belsős problémái miatt elhalasztották a megjelenését, 1991-ben pedig végképp leállították a projektet. Becslések szerint 50-2000 közötti C65-ös prototípus maradhatott fenn, az eddigi legdrágább ismert példányt 81 450 euróért adták el még 2017-ben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.