Hirdetés

Egy Canon fényképező szólal meg, amikor az iPhone-oddal fotózol



|

Jim Reekes érdekes dolgokat árult el - ő volt az, aki segített megalkotni az Apple-környezetben jellemző hangokat.

Hirdetés

Létezik néhány mobilos hang, amit a világon bárhol, szinte bárki felismer napjainkban. Ilyen például az iPhone-ok csengőhangja, a 2000-es évek elejéről ismert Nokia csengőhang, valamint az iPhone-ok kamerájának hangja is. 

Hirdetés

Nemrég megszólalt az a férfi, aki ez utóbbit, illetve számos más számítógépes hangot tervezett. Hangmérnökként anno még az Apple saját szoftverét is átverte, hogy egy rossz hangot újra cseréljen. Ő Jim Reekes, és az Apple-nek még a kezdetekben, az 1980-as évek végén dolgozott, amikor a cég a Mac gépekkel tarolt. Ezekhez kellett új hangokat létrehozzon - a munkáját a nappalijában, San Joséban végezte. 

A Mac gépeken már voltak hangok és effektek, mire Reekes az Apple-nél dolgozott. A gond az volt, hogy amikor Steve Jobs az Apple nevet választotta, már volt egy ilyen cég, méghozzá a The Beatles kiadója. Steve Jobs akkor megígérte, hogy nem keveredik bele a zeneiparba - később aztán hangfelvételi funkciót kapott a Mac, a The Beatles pedig perelni kezdett. Reekes szerint egyszerűen azért, mert nem volt elég pénzük. 

Reekes feladata volt, hogy nevezzen át és gyártson újra minden hangot, aminek a neve a zenére utalt. Az egyik a Xylophone volt, amit eredetileg "let is beep"-re keresztelt volna át Reekes, majd a "rajta, perelj be" érzéstől vezérelve a "so sue me" alapján a japán csengésű, mókás "Sosumi" mellett döntött. 

Ennél is nagyobb érdekesség, hogy Reekes műve az a hang, ami képernyőképek készítésekor játszódik le a Maceken. Manapság ugyanezt halljuk, amikor az iPhone készülékekkel fotózunk. Kiderült, hogy tulajdonképpen Reekes régi, 1970-es évekből származó Canon AE-1 analóg fényképezőgépéről származik ez a hang. Ezt lassította le egy picit, és a mai napig ezt halljuk minden iPhone-on és Macen. 

Amikor valaki egy iPhone-nal fényképez, akkor Reekes régi fényképezője szólal meg, amitől ő a mai napig megrémül, mert azt hiszi, valaki ellopta a gépét. 

Reekes mindezek ellenére nem lett gazdag: az 1990-es évek végén teljesen elhagyta az Apple-t, a létező legrosszabb időzítéssel. Az opciói pedig ma 8 millió dollárt érnének. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.