Hirdetés

Egy egész állam lakosságának adatait lopták el orosz hackerek



|

Újabb eset világít rá, mennyire védtelenek is vagyunk az adatlopásokkal szemben.

Hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a MOVEit nevű fájltranszferáló szoftver májusi feltörését elkövető hackerek a CCleaner felhasználóinak adataihoz is hozzáfértek, pusztán azért, mert a karbantartó szoftver fejlesztői is használják a fájlok - elvileg - biztonságos továbbítására szolgáló megoldást.

A MOVEit népszerűsége miatt ugyanakkor messze nem a CCleaner volt az egyetlen szereplő, akinek kiszivárogtak az adatai, most pedig fény derült rá, hogy az Egyesült Államok északkeleti csücskében fekvő Maine állam teljes lakossága is érintett az ügyben.

A Mashable beszámolója szerint ezt maga az állam ismerte el a kormányzati portálán megosztott hivatalos közleményben, amelyből kiderül, hogy nagyjából 1,3 millió ember adatait sikerült megkaparintaniuk a kiberbűnözőknek a MOVEiten keresztül. Egy 2020-as kimutatás alapján márpedig Maine-nek összesen 1,368 millió lakója van, így gyakorlatilag minden helyi megjárta a kibertámadással.

Hirdetés

Ami a rossz kezekbe került adatok természetét illeti, a közlemény szerint a május 28-29-én végrehajtott támadás során olyan érzékeny információk szivároghattak ki, mint az állampolgárok neve, születési dátuma, jogosítványának száma, orvosi- és egészségbiztososítási adatai, adóigazolványának száma és így tovább.

Hogy kinek milyen adatait lopták el, az nagyban függ attól, hogy az illető milyen információkat adott át a MOVEitet használó állami ügynökségeknek: amennyiben például valaki egy speciális program résztvevőjeként az átlagosnál több adattal szolgált, ezeket is megkaparintották a hackerek.

A gyanú szerint a MOVEit elleni támadást egy orosz banda, a Cl0p hajthatta végre egy SQL-sérülékenység kihasználásával, melynek révén hitelesítés nélkül férhettek hozzá a szolgáltató adatbázishoz. A KonBriefing összeállítása szerint a támadás 2388 szervezetet és 67-72 millió ember adatait érintette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.