Hirdetés

Egy egész kontinest érintett a mostani internetkimaradás, akár támadás is állhat a háttérben



|

A tenger mélyén futó kábelek meghibásodása miatt legalább tucatnyi országban volt gond az internettel.

Hirdetés

Az internettel kapcsolatos problémák még akkor is sokaknak okoznak bosszúságot, ha csak egyetlen ország egyetlen szolgáltatóját érintik, most azonban minden idők talán legnagyobb mértékű leállására kerülhetett sor Afrika nyugati és központi régióiban, ahol egy sornyi államot sújtott a hálózat hirtelen letérdelése.

A példátlan üzemzavar a kapcsolatot biztosító tengeri kábelek meghibásodása miatt történt, amelynek hátterét még e sorok írásakor sem sikerült tisztázni. A The Guardian beszámolója alapján a szolgáltatásban csütörtökön jelentkeztek zavarok, az érintett országok között pedig Libériát, Ghánát, Burkina Fasót, Benint, Gambiát, Elefántcsontpartot, Nigert, Namíbiát és Lesothót említi név szerint a cikk, de még ennél is több, "legalább tucatnyi" államot sújthatott a jelenség.

Hirdetés

A tengermélyi kábelek egy részét üzemeltető Seacom közölte, hogy a nyugat-afrikai hálózatán leállt a szolgáltatás, az ügyfeleket ezért automatikusan a Google Equiano nevű vezetékére irányította át. A The Guardian emellett idézi a hasonló zavarok dokumentálásával foglalkozó NetBlocks véleményét is, amely szerint a kábelek megsérüléséből fakadó kimaradásokra ugyan már korábban is volt példa a kontinensen, az aktuális leállás viszont "valami nagyobbra" enged következtetni.

Isik Mater, a szervezet kutatási vezetője elmondta, hogy a kábelek meghibásodásának hatását súlyosbítja, hogy a szolgáltatók megpróbálják kikerülni a sérült részt, potenciálisan csökkentve a más országok számára fennmaradó kapacitást. Mater szerint a zavar kiváltója lehet egy "fizikai vágás", de a későbbi problémák hátterében így már technikai okok is állhatnak. Az eset kapcsán az online infrastruktúrákra szakosodott Cloudfare az egyes értintett országok vizsgálatával arra jutott, hogy egy minta fedezhető fel a zavarok időzítésében, amely Afrika északi részétől dél felé haladt.

Mindez még nem bizonyítja, hogy egy célzott támadás állhat a háttérben, de bizonyára hallunk majd róla, ha erre jutnak vizsgálatok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.