Hirdetés

Egy egymagos PC-vel sikerült feltörni a kvantumszámítógépek ellen kifejlesztett titkosítást



|

Sok munkájuk lesz még a kiberbiztonsági tudósoknak a megfelelő védelem kidolgozásával.

Hirdetés

Az emberiség a jelenlegi számítógépek számítási kapacitását többszörösen lepipáló kvantumszámítógépek forradalmának szélén áll, az új technológia azonban nem csak pozitív változásokat hozhat a világban.

Az egyik súlyos megoldandó probléma, hogy a ma használt titkosítási eljárások teljesen védtelenek a kvantumszámítógépek képességeivel szemben, így még azok elterjedése előtt ki kell fejleszteni egy új védelmi megoldást. Ezt célozza az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) által meghirdetett program, melynek az egyik ígéretes jelöltje most csúnyán elvérzett a hagyományos technológiákkal szemben.

A SIKE (Supersingular Isogeny Key Encapsulation) nevű algoritmus már a NIST által felügyelt megmérettetés harmadik fordulójában járt, vagyis közel állt ahhoz, hogy egy napon hivatalos szabvánnyá válhasson, ám a Leuveni Katolikus Egyetem tudósai nagy meglepetésre látványosan demonstrálták, hogy alkalmatlan a kvantumszámítógépek elleni titkosításra.

Hirdetés

A belga tudósok ugyanis egy szimpla egymagos PC-vel törték fel a SIKE védelmét, méghozzá a titkosított kulcsok teljes megkerülésével: az általuk kidolgozott magas fokú matematikai algoritmus az alapjaiban tárta fel a SIKE titkosítási sémáját, így előre meg tudja jósolni a technológia által előállított megoldókulcsokat. Az erről szóló (angol nyelvű) tanulmány ide kattintva olvasható. A tudósok 50 ezer dolláros (közel 20 millió forintos) jutalomban részesültek a munkájukért, a Microsoft által támogatott sebezhetőség-vadász program keretében.

A kvantumellenes védelem komplexitását mutatja, hogy a SIKE már a második nagyreményű algoritmus, amely az utóbbi hónapok során alkalmatlannak bizonyult a feladatára: februárban a Rainbow nevű megoldást sikerült (elméleti úton) feltörni. Márpedig nem ártana sietni a kihívás megoldásával, a szakértők szerint ugyanis teljesen biztos, hogy már ebben az évtizedben sor kerül az első, kvantumszámítógépekkel végrehajtott kibertámadásokra, amelyekkel szemben még semmi sem védi a világszerte titkosított kb. 64 zetabyte-nyi adatot.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.