Hirdetés

Egy elírás miatt egy afrikai országban landolnak az USA haderejének levelei



|

A hadseregtől származó üzenetek hemzsegnek az érzékeny adatoktól.

Hirdetés

Tegyünk a szívünkre a kezünket: bizonyára mindenkivel megesett már, hogy egy apró elírás miatt rossz helyre küldött egy üzenetet, legyen szó a népszerű chates platformok valamelyikéről, vagy az e-mailes levelezőrendszerekről. Az efféle bakikban tehát nincs semmi rendkívüli, az amerikai hadseregnek viszont a jelek szerint sikerült ipari szintre emelnie a műfajt.

A Financial Times beszámolója alapján ugyanis a nyugat-afrikai Maliban évek óta tömegesen landolnak az USA haderejétől származó küldött levelek, méghozzá abból kifolyólag, hogy a fogadó fél e-mail-címében .ML-t írnak a katonasághoz tartozó .MIL helyett. Erre egy holland alvállalkozó, a Mali domainjét kezelő Johannes Zuurbier hívta fel a figyelmet, aki szerint a probléma már 2014 óta fennáll, és hiába értesítette róla többször is a hadsereget, a levélfolyam nem akar elapadni.

Hirdetés

A férfi az évek során 117 ezer e-mailt gyűjtött be, amelyek titkosított információkat ugyan nem tartalmaznak, visszaélésre alkalmas adatokat viszont annál inkább, köztük katonai bázisok térképeivel, a haderő tagjaira vonatkozó személyes adatokkal, haditengerészeti ellenőrzési jelentésekkel és így tovább. A helyzetet súlyosbítja, hogy Zuurbier szerződése hamarosan lejár, így a .ML domain kezelése visszakerül az Oroszországgal szoros kapcsolatot ápoló Mali kormányához, vagyis már nem lesz, aki feltartóztassa a célt tévesztett küldeményeket.

A hadsereg részéről ugyanakkor nincs jele az aggodalomnak. A Financial Times megkeresésére a katonaság azt a tájékoztatást adta, hogy tisztában vannak a problémával, ezért az .ML címre küldött e-mailek esetén figyelmeztetik a feladót, hogy erősítse meg a címzettet. Ez pedig arra utal, hogy az eltévedt levelek nem a haderő rendszeréből, hanem a hadsereghez tartozó személyek privát e-mail fiókjairól érkeznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.