Hirdetés

Egy eljárási hiba miatt akár meg is úszhatja a Meta a Giphy eladását



|

Érdekes fordulatot vett a Facebook anyacége és a brit versenyhatóság közötti huzavona.

Hirdetés

Az idei évben volt már rá példa, hogy versenyhatósági aggályok miatt esett kútba egy hatalmas tech üzlet, nevezetesen az ARM Ltd. Nvidia általi felvásárlása, amely a chipiparban rendezhette volna át az erőviszonyokat, ám a zöldek végül nem tudtak megnyugtató válaszokkal szolgálni az akvizíció ellenzőinek.

Egy másik híres, folyamatban lévő ügy a Meta és a Giphy sagája. A 700 millió aktív felhasználóval bíró GIF-platform 400 millió dolláros felvásárlását 2020-ban jelentette be az akkor még Facebook Inc. néven futó vállalat, ám a brit Verseny- és Piacfelüggyelet (Competition and Markets Authority, CMA) kifogást emelt az összeolvadás ellen, és tavaly ősszel úgy határozott, hogy Zuckerbergéknek el kell adniuk az értékes szerzeményt.

Hirdetés

A Meta viszont megfellebbezte a döntést, és most úgy tűnik, hogy a cégnek akár lehet is némi esélye a végső győzelemre. A Versenyjogi Fellebbviteli Bíróság (Competition Appeal Tribunal, CAT) ugyanis arra jutott, hogy a versenyhatóság közel egy éven át nem árulta el a Metának, hogy a Facebook-rivális Snapchat anyacége is felvásárolt egy GIF-szolgáltatót a Gfycat képében.

Ez pedig azért problémás, mert a Metát is arra hivatkozva kényszerítenék a Giphy eladására, hogy túl nagy befolyásra tenne szert, ha a piacvezető közösségi oldalt és a népszerű GIF-platformot is a kezében tudhatná. Mindazonáltal a CAT döntése nem jelenti Zuckerbergék győzelmét, a testület pusztán több időt kér az információ visszatartásával kapcsolatos hatások kivizsgálására.

"Hangsúlyozzuk, hogy e tekintetben semmiféle döntést nem hoztunk, mert úgy véljük, hogy tovább kell konzultálnunk a felekkel az általunk megállapított eljárási hiba következményeiről, és különösen arról a kérdésről, hogy ez a hiba kötelez-e minket arra, hogy a határozatot újbóli megfontolásra visszautaljuk a CMA-nak."

- szól a fellebviteli bíróság magyarázata. A Metánál mindenesetre nagyon boldogok a fejleménytől, s az Android Centralhoz eljuttatott közleményükben hangsúlyozták, hogy kíváncsian várják a "súlyos eljárási hibákkal" kapcsolatos intézkedéseket, s hogy a befektetésük emberek milliói számára tehetné jobbá a Giphy szolgáltatását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.