Hirdetés

Egy időre még az Amazont is lepipálta a mesterséges intelligenciát meglovagoló Nvidia értéke



|

Nem akármilyen mérföldkövet könyvelhetett el az AI hardverek éllovasa.

Hirdetés

Az Nvidia legutóbb novemberben osztotta meg a pénzügyi eredményeit, amelyek bebizonyították, hogy a vállalat látványosan túllépett a játékosok kiszolgálásán, a tárgyalt üzleti negyedévben ugyanis csupán a 18,12 milliárd dolláros összbevétel töredéke származott gamereknek szánt videokártyákból, miközben 14,51 milliárdot az adatközpontok divíziója hozott össze.

Ennek oka a mesterséges intelligenciás hardverekben keresendő, mivel manapság óriási befektetéseket vonz ez a terület, a zöldek pedig vezető szerepet töltenek be az AI-szolgáltatások fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges erőforrások piacán. Most egy újabb eredmény bizonyítja, milyen jó döntés volt a cég részéről a mesterséges intelligenciás termékek intenzív támogatása.

Hirdetés

A Bloomberg beszámolója alapján ugyanis az Nvidia részvényeinek összértéke hétfőn rövid időre még a kiskereskedelmi óriás Amazont is lenyomta, s ezzel ideiglenesen a hardvergyártó lett a világ ötödik legértékesebb tőzsdei vállalata az Alphabet (Google) mögött. A Jensen Huang vezette cég papírjai 0,2%-os erősödést produkálva 1,78 billió dollárig kúsztak, miközben az Amazon 1,2%-os esést könyvelt el, visszacsúszva a toplista hatodik helyére.

A nap végére azonban visszaállt a régi sorrend, illetve a CompaniesMarketCap adatai alapján e sorok írásakor is ez a helyzet: az Amazon részvényei 1,79 billió dollárt érnek, míg az Nvidia 1,784 billió dollárral liheg a Jeff Bezos alapította cég nyakában. Az Amazonnak egyébként szintén jelentős érdekeltségei vannak az adatközpontos üzletágban, a vállalat ősszel jelentette be a saját fejlesztésű, kifejezetten AI-modellek kiképzésére szolgáló Traunium2 chipet, de közben az Nvidia H200-as Tensor Core grafikus gyorsítóiból is bevásárolt.

Az ideiglenes helycsere kapcsán a Bloombergnek nyilatkozva a Saxo Bank szakértője, Peter Garnry is megerősítette, hogy az Nvidia épp a szerverközpontokra irányuló óriási befektetéseket lovagolja meg. Nem a zöldek azonban az egyetlenek, akiknek bejött a mesterséges intelligencia, az AI-szolgáltatásokra látványosan alapozó Microsoft ugyanis szintén begyújtotta a rakétákat, és az Apple-t megelőzve a világ legértékesebb tőzsdei cégévé vált, megközelítve a 3,1 billió dolláros összértéket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.