Hirdetés

Egy ismerősöd videót küld rólad Facebookon? Ne dőlj be ennek, vírus!



|

Hacsak nem vársz valakitől videót magadról, ne kattints rá a linkre. A kártevő a személyes adatokra pályázik, és nagyon dörzsölt, emiatt nehéz felismerni.

Hirdetés

A Facebookon az év eleje óta terjedő kártevő egy üzenetbe ágyazott linket küld Messengeren keresztül, amelyre ha rákattintunk, akkor letölti magát a számítógépre/telefonra és tovább terjed. A hivatkozás látszólag a YouTube-ra visz, de valójában egy preparált weboldalt nyit meg a vírus letöltéséhez. Az "It's you" elsősorban azért veszélyes, mert nagyon nehéz felismerni: ismerőstől származó üzenetben érkezik, és a hivatkozás mellé csatolt üzenetben mindenkit saját nevén szólít, hogy a legkisebb gyanút is eloszlassa. A vírus a nevét onnan kapta, hogy az egyik fajta üzenet, amit küld, így szól: 'It looks like you' (Olyan, mintha te lennél). Azonban tényleg nehéz résen lenni, mert az üzenetben rengeteg más, személyes vonatkozású kérdés is szerepelhet.

Hirdetés

Ha rákattintunk a linkre, a vírus letöltődik, miután pedig sikeresen megfertőzte a számítógépet, továbbküldi magát az ismerőseinknek, majd az összes, a Facebookon elérhető személyes adatunkat is továbbítja készítője felé. Ezzel közvetlen kárt ugyan még nem okoz, de az adatok birtokában további, személyes információkra építkező támadásokat lehet indítani. Nekünk, magyaroknak azért annyi előnyünk van, hogy amikor valakinek az anyukája, vagy bármely, vele nem angolul kommunikáló ismerőse hirtelen angol nyelvű üzenetet küld, annak azért minimum gyanúsnak kell lennie.

Értelemszerűen az üzenetben érkező linkre nem szabad rákattintani; érdemes inkább törölni az üzenetet, és értesíteni a "feladót" arról, hogy épp vírust terjeszt. Legrosszabb esetben kiderül, hogy mégsem vírus volt, és a link nem veszélyes - ebben az esetben biztosan újra fogja nekünk küldeni a hivatkozást az illető. Emellett, biztos, ami biztos, egy teljes víruskeresést sem árt elvégezni a számítógépen/mobilon. Általánosságban érdemes továbbá beállítani a Facebookon, hogy a különféle alkalmazások a személyes adatokhoz ne férhessenek hozzá, és az ismeretlen appokat törölni az iménti oldalon - ezzel a jövőbeli hasonló vírusok ellen lehet részben védekezni!

Az #oszdazészt kampány cikkeiben hasonló esetekben nyújtunk segítséget, hogy az internet egy biztonságos hely legyen mindenki számára. Kattints és nézd meg, hátha találsz valami olyat, amivel segíthetsz másokon - vagy magadon!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.