Hirdetés

Egy izraeli házaspár megalkotta a félig-meddig AI-mentes ChatGPT-t



|

A Suprfy nevű mobil alkalmazás megkeresi azt a regisztráltak közösségéből, aki tudhatja a választ a feltett kérdésedre.

Hirdetés

Előfordult már veled, hogy egy AI-platformon kerested a választ a kérdésedre, de minden igyekezeted ellenére fals, vagy irreleváns válaszokat kaptál a chatbottól? Üdv a klubban! Sajnos amíg a technológia nem lesz lényegesen precízebb, addig lehet még hasonló élményben részünk. Ilyenkor jól jöhet egy ismerős, aki egy-egy szakterület tudora, és tudhatja a választ a kérdésünkre. Annak persze kicsi az esélye, hogy mindig rendelkezésünkre áll egy megfelelő szakember, aki megválaszolja kérdésünket.

Egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó izraeli házaspár most erre a problémára próbál megoldást találni. Új, Superfy néven futó mobilalkalmazásukkal szeretnének egy olyan közösséget létrehozni, ahol bárki feltehet egy kérdést, és a program az AI segítségével megkeresi azt a személyt, aki tudhatja a feltett kérdésre a választ.

Hirdetés

A program egy Matchpoint AI névre keresztelt technológiát használ, amely úgynevezett nyílt forráskódú nagy nyelvi modellekre, vagyis Large Language Modelekre (LLM) épül. A szoftver algoritmusa sok tényezőt vesz figyelembe ahhoz, hogy megállapítsa, kivel érdemes összekötni a kérdést feltevő felhasználót. Értelemszerűen vizsgálja, hogy az adott személy ért-e az adott szakterülethez, szokott-e és, ha igen milyen gyakran szokott feltett kérdésekre válaszolni, és a nap mely szakaszában aktív. Ha például a tető javításával kapcsolatban teszed fel azt a kérdést, hogy milyen faanyagot használj a munkához, jó eséllyel keres neked egy ácsot az alkalmazás.

A rendszer úgy épül fel, hogy a program azonosítja a beszélgetésekben felmerülő mintákat, majd a detektált és rögzített preferenciák alapján létrehoz a későbbi keresésekhez egy dinamikus adatbázist, ahelyett hogy az ilyenkor megszokott módon NLP (Natural Language Processing) módszereket és előre indexelt szótárakat használna. Minél több felhasználója van a platformnak, és minél régebb óta használják, annál hatékonyabban működik, mert a használatok során rögzítetett mintákat, preferenciákat alkalmazva egyre pontosabb találatokkal köti össze a kérdezőket a megfelelő szakértővel.

Az app egyelőre csak iPhone-okon működik, de már túllépte a félmillió regisztrált felhasználót, és ezeknek a hatoda aktívan használja is az oldalt. Az appot letöltők jellemzően az USA-ban, Kanadában vagy az Egyesült Királyságban élnek és fiatal felnőttek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.