Hirdetés

Egy japán kutatók által fejlesztett gyógyszer áttörést hozhat a fogpótlásban



|

Az állatkísérletek után, most zöldutat kaptak az embereken végzett klinikai vizsgálatok is.

Hirdetés

Sok olyan dolgot valósított már meg az emberiség, ami korábban csak ábránd, fantazmagória volt az űrutazástól, a klónozáson keresztül, a mesterséges intelligenciáig. Mind olyan dolog, ami valamilyen módon csillapította kielégíthetetlen kíváncsiságunkat illetve megkönnyítette az életünket, de mégis a lefontosabb vívmányai a 19-21. századnak az orvostudományban történtek.

A védőoltások, antibiotikumok és különféle műtéti eljárások nagyban hozzájárultak a várható élettartamunk növeléséhez. Egy fontos területe továbbá az orvostudománynak, ami sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, az implantológia, vagyis, hiányzó szerveink pótlását megcélzó eljárások, gyógymódok. Ebben hozott most egy szenzációs újdonságot egy japán gyógyszerészeti startup.

Hirdetés

A Toregem Biopharma évekig tartó kutatás és állatkísérletek után, hamarosan megkezdi embereken végzett kísérleteit, melynek eredményeként új fogakat növeszthetnek a hiányzók helyére. Először öt évvel ezelőtt sikerült kifejlesztett gyógyszerükkel új fogakat növeszteni kísérleti egerek állkapcsába. Dr. Katsu Takahashi, a projekt vezető kutatója és a Kitano Orvosi Kutatóintézet Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője szerint az új fogak növesztése, régóta minden fogorvos álma.

Takahashi a Kiotói Egyetemen 2005-ben végzett kutatásai során fedezte fel az egerek egy bizonyos génjét, amely befolyásolja a fogak növekedését. Ennek a génnek az USAG-1 nevű antitestje segíthet a fognövekedés serkentésében, ugyanis ha gátolják a fehérje működését az több fogcsíra és később maradandó fog növekedésre serkenti a szervezetet. Az egereken végzett sikeres tesztek után a csapat hasonlóan pozitív kísérleteket végzett görényeken, amiknek az emberhez hasonló fogazati mintázata van.

Most a tesztelés egészséges felnőtt embereken fog zajlani, és ha minden jól megy, a csapat azt tervezi, hogy 2025-től klinikai vizsgálatoka folytat le a gyógyszerrel kettő és hat év közötti, anodontiában szenvedő gyermekek számára. Ez egy ritka genetikai rendellenesség, amely hat vagy több tejfog és/vagy csontfog hiányát eredményezi. Sajtóértesülések szerint a klinikai kísérletben résztvevő gyerekeknek adnak a gyógyszerből, hogy kiderüljön, beindítja-e a fogak növekedését. Ha a vizsgálat sikeres lesz, a gyógyszer 2030-ra kaphatja meg a hatósági engedélyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.