Hirdetés

Egy játékosnak hangyák zabálják fel a videokártyáját



|

Nem ez az első eset, hogy az invazív tűzhangyák megkeserítik egy PC-tulajdonos életét, a jövőben pedig akár nálad is felbukkanhatnak.

Hirdetés

Normál esetben egy számítógép karbantartása kimerül a szoftverek frissítésében, a hardver rendszeres pormentesítésében és mondjuk néhány évenként a hőpaszta újbóli felvitelében, egy játékos azonban most elég szokatlan kihívással is szembe találta magát: hangyák ellen kell megvédenie a videokártyáját.

Az áldozat a redditen számolt be a rovarinvázióról, ám akármilyen hihetetlen is, nem egyedülálló esetről van szó.

Hirdetés

Elsőként a PCGamesN hívta fel a figyelmet a r/pcmasterrace nevű Reddit fórumon megosztott posztra, amelyben egy bizonyos Thejus_Patrol arról számolt be, hogy egy napon a Zotac Nvidia GeForce GTX 1060 GPU típusú GPU-ja a megszokottnál magasabb hőmérsékleti értékeket kezdett produkálni. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy vörös tűzhangyák lepték el a hardvert, felzabálva a hőpárnát és a hőpasztát.

A hangyák látszólag a videokártya hűtőbordáiból bújtak elő, ezért a redditező hajszárítóval fújta ki őket, alkohollal tisztította át a PC-t és rovarirtó sprayt is bevetett, ám az éhes ellenség így is visszatért, és újból lakomázni kezdett. Thejus_Patrol mindehhez fotókat is mellékelt, most pedig fogalma sincs, mihez kezdhetne.

Ants are eating my gpu
byu/Thejus_Parol inpcmasterrace

Ahogy arra egy komment felhívta a figyelmet, a fórumozó nem az első aki ezt tapasztalta, néhány éve ugyanis egy másik felhasználó is hasonló kálvárián ment keresztül, aki akkor egy látványos videót is posztolt a Sapphire Nitro+ videokártyája hűtőjét ellepő tűzhangyákról.

My CPU/GPU got infested by ants when I was gone for a month. I played games and ran benchmarks so they would come out cos of heat. Also left my pc running overnight but they still inside. Help
byu/lazylollipop inpcmasterrace

A rejtélyes hangyatámadásokra a Wikipedia adhat választ, amely szerint bizonyos tanulmányok arra jutottak, hogy ezek a Dél-Amerikából behurcolt, rendkívül invazív rovarok vonzódnak az elektromos mezőkhöz, amikor pedig áramütést kapnak, nagy mennyiségű feromont bocsátanak ki, még több fajtársukat csalva a környékre.

A jó hír, hogy a dél-amerikai vörös tűzhangyák egyelőre nem terjedtek el Európában, a rossz viszont az, hogy tavaly már Szicíliában is felbukkant a faj, így nem lehet kizárni, hogy előbb-utóbb szembe kell néznünk velük, mivel az Egyesült Államok mellett korábban Kínát és Ausztráliát is gyorsan meghódították. A helyzetet ráadásul még aggasztóbbá teszi, hogy a hangyáknak kimondottan fájdalmas csípésük van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.