Hirdetés

Egy kisbolygó darabjaival tér vissza a NASA űrszondája



|

Naprendszerünk és az élet hajnaláról árulkodhatnak azok a kőzetminták, melyeket a Bennu aszteroidáról zsákmányolt a NASA missziója.

Hirdetés

Októberben mi is hírt adtunk róla, hogy a NASA OSIRIS-REx műholdja sikerrel gyűjtött kőzetmintákat a Földtől mintegy 321 millió kilométerre található Bennu aszteroidáról.  A szonda a kilövése után 4 évvel hajtotta végre a 16 másodperces küldetést, mely során összesen 60 grammnyi mintát emelt fel egy teniszpálya méretű kráterből. A NASA akkor egy látványos videót is megosztott a begyűjtés pillanatairól.

Az űrhajózási hivatal most újabb jó hírekkel szolgált a projekt kapcsán, nemrég ugyanis bejelentették, hogy az OSIRIS-REx Közép-európai idő szerint este 10-kor elhagyhatja az aszteroida körüli röppályáját, és várhatóan 2023 szeptemberében ér haza az értékes mintákkal.

Hirdetés

A NASA tudósai szerint a rakományban olyan kövek is akadhatnak, melyek még a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulása idejében keletkeztek, s így a Földi élet kialakulásáról is sokat árulhatnak el. 

A 2,1 tonnás szonda tehát felbecsülhetetlen szállítmánnyal indul útnak, a sikeres hazatérésén túl viszont annak is érdemes szurkolni, hogy a kisbolygó végül ne "kövesse" hívatlan látogatóját. A szakértők ugyanis úgy vélik, hogy 1:2700 az esély arra, hogy az 550 km átmérőjű Bennu az évszázad végén a bolygónkba csapódik.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.