Hirdetés

Egy kísérlet résztvevőinek agyhullámai szerint mi is csak téglák vagyunk a falban



|

A neurológia vizsgálatban résztvevő betegek agyi aktivitásából felismerhető a Pink Floyd slágere.

Hirdetés

Egyes neurológiai rendellenességek, agyi érkatasztrófák következtében a betegek maradandó, vagy átmeneti jelleggel afáziától, vagyis a beszéd nehézségétől szenvedhetnek. Náluk megfigyelhető bizonyos idegpályák elhalása. A kezelésük többnyire akkor tud sikeres lenni, ha más, ép idegpályákat "rá tudnak venni" arra, hogy átvegyék az elhaltak szerepét. Akiknél ez nem lehetséges, azok is mutatnak bizonyos agyi aktivitást gondolkodás közben. Például, amikor egy adott szöveget "mondanak", illetve dalt "énekelnek" fejben. 

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem egy kutatócsoportja új tanulmányában sikeresen rekonstruált dalt illetve szöveget a résztvevők agyi aktivitásából. A projektet vezető kutató szerint a zene sok többletdimenzióval rendelkezik a beszélt szöveghez képest, így az eredmények a jövőben elvezethetnek egy beültethető beszéddekóder megalkotásához.

Hirdetés

Előzőleg epilepszia miatt kellet műteni vizsgálatban résztvevő 29 személyt, minek során elektródákat helyeztek el az agy beszédért felelős területein. Ezt követően néhány percig hallgattatták velük a PinkFloyd: Another brick in the wall című számát. Az inger hatására keletkezett agyhullámok lefordításához a mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe. Bár egy kicsit "homályosan", de felismerhetőek az ismert dal emblematikus sorai.

A vizsgálatot vezető Robert Knight szerint ez olyan, mintha a víz alatt énekelné valaki a dalt, de véleménye szerint ez csak a főpróba volt, sűrűbben elhelyezett elektródákkal sokkal meggyőzőbb eredmény is felmutatható lesz. A technológia fejlődésével pedig előbb-utóbb talán a műtétet is kiiktathatják a procedúrából.

Még csak az elején tartunk a zene és a nyelv agyi feldolgozásának alaposabb megismeréséhez, és az ebben rejlő széles körű lehetőségek kiaknázásához vezető úton. Idővel talán arra is fény derülhet majd, hogy miért énekelnek gyakran szinte minden probléma nélkül a Broca-afáziában szenvedő betegek, miközben a beszéd jellemzően nehézséget okoz nekik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.