Hirdetés

Egy magyar kutató ötlete segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben



|

Egy óriási napernyővel védené a bolygót a nap káros hatásaitól.

Hirdetés

Míg a nap káros hatásait néhány évtizeddel ezelőtt még csak elméleti szinten ismertük, ma ennek már sokkal konkrétabb és kézzelfoghatóbb jeleit is látjuk. A nyári hőhullámok, a sarki jégsapkák folyamatos zsugorodása és élővizeink felmelegedése már egyértelműen azt jelzik, hogy a múltban minket figyelmeztető tudósok nem beszéltek a levegőbe.

Ennek ellenére az emberi természethez hozzátartozik annak igénye, hogy uralja a természet erőit, amennyire lehetséges. Szeretjük a dolog könnyebb oldalát megfogni, és sokszor inkább arra várunk, hogy a tudomány oldja meg a problémákat helyettünk, ahelyett hogy számunkra kényelmetlen döntéseket kelljen meghozni.

Hirdetés

Kutatók egy csoportja most szeretne ez ügyben mentőövet dobni az emberiségnek. Azt találták ki, hogy egy óriási napellenzőt kellene eljuttatni egy a Föld és a Nap közé. Ez jelentősen csökkenthetné a Földre jutó napsugárzás mennyiségét, így értelemszerűen mérsékelné a káros hatásokat is. Nagyon hangzatos ötlet, de egyelőre szinte biztos, hogy csak ötlet marad.

Zsenialitása ellenére a kivitelezés több ponton is nehézkes. Egyfelől az elhelyezés: az óriás pajzsnak egy olyan gravitációs tartományban kell lennie a Nap és a Föld között, hogy a bolygónkkal együtt mozogva megmaradjon a pozíciójában, ehhez viszont körülblül 3,5 millió tonnásnak kell lennie. Ez a gízai nagy piramis súlyával vetekszik.

Amellet, hogy egy ilyen súlyú tárgy önmagában is elképesztő összegeket emészthet fel, a tárgy célba juttatása talán még nehezebb. Egy hordozó rakéta 100 tonnát bír el, tehát 35 ezer kellene belőle a küldetés végrehajtásához. Itt jön a képbe a Hawaii-szigeteken élő és dolgozó csillagász Szapudi István, aki tanulmányában azt fejtegeti, hogy egy nagy kiterjedésű, ám sokkal könnyebb tárgyat kell feljuttatni a fentebb említett tartományba, és rögzíteni kell egy aszteroidához.

Sajnos egyelőre még ez is nehezen megoldható, mert nincs ezen a területen aszteroida, így azt előbb el kellene téríteni és idejuttatni. A rögzítésre viszont már van ötlete a magyar asztrofizikusnak: grafén csővel oldaná meg ezt a kérdést. Ám ez a korábban említett problémák mellett csupán kisebb akadály, így egyelőre ne nagyon számítsunk arra, hogy hatalmas űr-napernyő menti majd meg a bolygónkat, bár filmbeillő megoldás lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.