Hirdetés

Egy olcsó kontrollerrel irányíthatták a Titanichoz lemerült és eltűnt tengeralattjárót



|

A turistákat szállító Titan két napja nem adott hírt magáról, az internet népe pedig nyomozásba kezdett, így jutottak el egy Logitech kütyühöz.

Hirdetés

Idén már 111 éve történt, hogy az R.M.S. Titanic rögtön az első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt, a katasztrófa pedig több mint 1500 utas életét oltotta ki. A roncsokat 1985-ben fedezték fel, azóta pedig számos expedíció merült le a mintegy 3700 méteres mélységben lévő törmelékekhez, például James Cameron is, nem véletlenül lett a Titanic film olyan realisztikus.

A lehetőség azonban egy ideje már nem csak a tudósoknak és úttörőknek elérhető, potom 250 ezer dollárért bárki befizethet rá. Egy ilyen kirándulásra indult a Titan nevezetű tengeralattjáró is június 18-án, azonban megszakadt vele minden kapcsolat, és azóta semmit sem tudni a helyzetéről. Egyelőre nem világos, hogy mi történt, az amerikai parti őrség koordinálásában zajlik a keresés, viszont versenyt futnak az idővel, mivel a Titant üzemeltető cég egyik tanácsadója elmondta a The Associated Pressnek, hogy a hajó 96 órára elegendő oxigénkészlettel rendelkezik csak, és kizárólag kívülről lehet kinyitni. 

Hirdetés

Miközben a mentőcsapatok fáradhatatlanul dolgoznak, az emberek minden részletet átfutnak az OceanGate Expeditions hajóútjáról és arról, hogyan építették meg az ehhez használt tengeralattjárót, ez pedig sokakat elvezetett a CBS Sunday Morning 2022-es sztorijához, amelyben a cég vezérigazgatója, Stockton Rush arról beszélt, hogy a Titan felszereléséhez mi mindent használtak fel. Ezek között volt egy 2010-ben piacra dobott, módosított Logitech G Wireless Gamepad F710, egy 50 dolláros kontroller is, amelyet Xbox 360-hoz gyártottak. A CBS riportere, David Progue is úgy fogalmazott, hogy úgy tűnik, mintha a Titan egyes elemeit a MacGyver-féle barkácsmódszerekkel oldották volna meg (például építőipari csöveket használtak ballasztként), amit Rush sem igazán tagadott, a videóban látott sufnituning pedig nem a legbizalomgerjesztőbb. Pláne, amikor elhangzanak olyan mondatok a gép tervezésére utalva, hogy "nem kell hozzá nagy szakértelem". 

Arról nincsenek információink, hogy a Titan jelenleg is egy Logitech F170-et használ-e, vagy voltak esetlegesen tartalék navigációs eszközök is a fedélzeten, de az interneten fellelhető felvételeken hol ez látható, hol egy átalakított Xbox kontrollernek látszó kütyü, hol pedig egy PlayStation 3-as DualShock, szóval bármi előfordulhat. Persze a játékiparon kívül is számos területen használnak módosított vezérlőket (legyen az a katonaság, a tudomány vagy az egészségügy), szóval ezek nem ördögtől való dolgok, és egyelőre semmi sem utal arra az internet spekulációján kívül, hogy a Logitech eszköz hibásodott volna meg, vagy biztonsági kockázatot jelentett volna, mindazonáltal a vizsgálódás során összeszedett felvételek és információk felvetnek kérdéseket az üzemeltető felelősségével kapcsolatban, amelyre akkor lesznek válaszok, ha sikerül megtalálni a Titant. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.