Hirdetés

Egy rakás játékot adunk ajándékba az áprilisi PC World magazin mellé



|

Megesett már, hogy egy helyett két játékot találtatok a PC World Pluson, de arra még sosem volt példa, hogy egyszerre tizenhármat. A Cinemaware játéktörténeti jelentőségű portfóliójának legjavát magába foglaló retró válogatás egyetlen gamer gyűjteményéből sem hiányozhat.

Hirdetés

Óriáshangyákra lövöldöznél, nácikkal verekednél, megmentenéd a hercegnőt, vagy inkább csak dobnál egy laza hárompontosat? A Cinemaware Anthology: 1986-1991 mindezt lehetővé teszi, sőt még többet is. Műfajok tekintetében akcióból, kalandból, stratégiából és sportból áll a választék, míg a témákat illetően történelmi, fantasy és sci-fi filmekre tekintettek példaként az alkotók.

Filmvászonról a képernyőre

A rövid életű, ám annál nagyobb hatású Cinemaware bemutatkozó játéka, a kosztümös (leánykori nevükön kardozós-b*szós) kalandfilmek zsánere előtt tisztelgő Defender of The Crown nemcsak lovagi tornával, várostrommal és bajvívással, hanem a játékok történelmének egyik legelső, a jó ízlés határain belül maradó ágyjelenetével is meglepi a normann hódítókat Angolhonból kiebrudaló szász daliát. Kevesebb stratégiát, de több akciót tartogat a Sindbad and the Throne of the Falcon; a kardvívással, küklopszok elleni parittyás harccal és persze hajózással tarkított játékot egyetlen személy tervezte és készítette, a tragikusan korán, mindössze 37 évesen elhunyt Bill Williams.

Akár a Defender of the Crown távol-keleti rokonának is nevezhetnénk a Lords of the Rising Sunt, oly hasonló a játékmenetük. Mellesleg ez a szamurájos alkotás inspirálta a későbbi Shogun: Total War fejlesztőit. És ha már szóba került, hogy mi mit ihletett, akkor nem feledkezhetünk meg a The King of Chicagóról, amely elég nyilvánvalóan a maffiafilmekből merített. Ennek megfelelően a lövöldözés és a robbantgatás ugyanúgy az élmény részét képezi, mint a korrupt hivatalnokok megkenése és a barátnőnk kívánságának teljesítése (máskülönben elhagy őkelme).

Hirdetés

Hangulatában és stílusában is különbözik az eddigiektől a Wings, a Rocket Ranger és az S.D.I. hármasa. Az előbbi drámai történetet és az első világháború légi csatáit, a közbülső a Rocketeer képregények háti rakétáját, felpofozható nácikat és szerelmi szálat, míg az utóbbi a hírhedt Csillagháborús terv köré szőtt kémkalandot kínál, akcióval és cseppet sem meglepő módon romantikával fűszerezve.

Ugyancsak a válogatás része az It Came From the Desert és az It Came From the Desert II: Antheads, amelyek mintájául az 50-es évek inváziós sci-fijei és szörnyfilmjei szolgáltak. A játékos által alakított geológusnak mindössze tizenöt napja van arra, hogy meggyőzze a helyieket és a hatóságokat a meteoritsugárzás miatt óriásira növő hangyák jelentette veszélyről, majd megtalálja és megsemmisítse a bolyt a királynővel együtt, mielőtt szaporodni kezdene.

Amerikai gladiátorok

Bár a Cinemaware játékainak zöme valamilyen filmes vonatkozással bírt, a cég alkalmanként a sportpályán és a szorítóban zajló dráma felé is kacsintgatott. Gondolt az ökölvívás (TV Sports: Boxing), a baseball (TV Sports: Baseball), az amerikai futball (TV Sports: Football), a kosárlabda (TV Sports: Basketball) és a jégkorong (TV Sports: Hockey) szerelmeseire. Ez utóbbi kivételével mindegyiket megtaláljátok a csomagban.

Régi idők PC-je

Alighanem komoly kihívást jelentene olyan, még használatban lévő és nem valamelyik padláson porosodó számítógépet találni az országban, amelyik ne bírna el a Cinemaware Anthology: 1986-1991-gyel. Az operációs rendszert illetően rendkívül megengedő a játékgyűjtemény, egészen az XP-ig mehetünk vissza a Windowsok idővonalán, de hardver tekintetében sem túlzottan követelődző. Bőven megteszi egy 2 GHz-es Intel Dual Core processzor, amihez 2 GB RAM-ot és egy DirectX 9-kompatibilis videokártyát társítanak. Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy e tizenhárom játék miatt ne maradna már hely a merevlemezen vagy az SSD-n, mert nem is kell nekik több 50 MB-nál. Összesen.

A Cinemaware Anthology: 1986-1991 ajándékba jár az április 1-jén megjelenő 2022/04-es PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.