Hirdetés

Egy rakás játékot adunk ajándékba az áprilisi PC World magazin mellé|

Megesett már, hogy egy helyett két játékot találtatok a PC World Pluson, de arra még sosem volt példa, hogy egyszerre tizenhármat. A Cinemaware játéktörténeti jelentőségű portfóliójának legjavát magába foglaló retró válogatás egyetlen gamer gyűjteményéből sem hiányozhat.

Hirdetés

Óriáshangyákra lövöldöznél, nácikkal verekednél, megmentenéd a hercegnőt, vagy inkább csak dobnál egy laza hárompontosat? A Cinemaware Anthology: 1986-1991 mindezt lehetővé teszi, sőt még többet is. Műfajok tekintetében akcióból, kalandból, stratégiából és sportból áll a választék, míg a témákat illetően történelmi, fantasy és sci-fi filmekre tekintettek példaként az alkotók.

Filmvászonról a képernyőre

A rövid életű, ám annál nagyobb hatású Cinemaware bemutatkozó játéka, a kosztümös (leánykori nevükön kardozós-b*szós) kalandfilmek zsánere előtt tisztelgő Defender of The Crown nemcsak lovagi tornával, várostrommal és bajvívással, hanem a játékok történelmének egyik legelső, a jó ízlés határain belül maradó ágyjelenetével is meglepi a normann hódítókat Angolhonból kiebrudaló szász daliát. Kevesebb stratégiát, de több akciót tartogat a Sindbad and the Throne of the Falcon; a kardvívással, küklopszok elleni parittyás harccal és persze hajózással tarkított játékot egyetlen személy tervezte és készítette, a tragikusan korán, mindössze 37 évesen elhunyt Bill Williams.

Akár a Defender of the Crown távol-keleti rokonának is nevezhetnénk a Lords of the Rising Sunt, oly hasonló a játékmenetük. Mellesleg ez a szamurájos alkotás inspirálta a későbbi Shogun: Total War fejlesztőit. És ha már szóba került, hogy mi mit ihletett, akkor nem feledkezhetünk meg a The King of Chicagóról, amely elég nyilvánvalóan a maffiafilmekből merített. Ennek megfelelően a lövöldözés és a robbantgatás ugyanúgy az élmény részét képezi, mint a korrupt hivatalnokok megkenése és a barátnőnk kívánságának teljesítése (máskülönben elhagy őkelme).

Hirdetés

Hangulatában és stílusában is különbözik az eddigiektől a Wings, a Rocket Ranger és az S.D.I. hármasa. Az előbbi drámai történetet és az első világháború légi csatáit, a közbülső a Rocketeer képregények háti rakétáját, felpofozható nácikat és szerelmi szálat, míg az utóbbi a hírhedt Csillagháborús terv köré szőtt kémkalandot kínál, akcióval és cseppet sem meglepő módon romantikával fűszerezve.

Ugyancsak a válogatás része az It Came From the Desert és az It Came From the Desert II: Antheads, amelyek mintájául az 50-es évek inváziós sci-fijei és szörnyfilmjei szolgáltak. A játékos által alakított geológusnak mindössze tizenöt napja van arra, hogy meggyőzze a helyieket és a hatóságokat a meteoritsugárzás miatt óriásira növő hangyák jelentette veszélyről, majd megtalálja és megsemmisítse a bolyt a királynővel együtt, mielőtt szaporodni kezdene.

Amerikai gladiátorok

Bár a Cinemaware játékainak zöme valamilyen filmes vonatkozással bírt, a cég alkalmanként a sportpályán és a szorítóban zajló dráma felé is kacsintgatott. Gondolt az ökölvívás (TV Sports: Boxing), a baseball (TV Sports: Baseball), az amerikai futball (TV Sports: Football), a kosárlabda (TV Sports: Basketball) és a jégkorong (TV Sports: Hockey) szerelmeseire. Ez utóbbi kivételével mindegyiket megtaláljátok a csomagban.

Régi idők PC-je

Alighanem komoly kihívást jelentene olyan, még használatban lévő és nem valamelyik padláson porosodó számítógépet találni az országban, amelyik ne bírna el a Cinemaware Anthology: 1986-1991-gyel. Az operációs rendszert illetően rendkívül megengedő a játékgyűjtemény, egészen az XP-ig mehetünk vissza a Windowsok idővonalán, de hardver tekintetében sem túlzottan követelődző. Bőven megteszi egy 2 GHz-es Intel Dual Core processzor, amihez 2 GB RAM-ot és egy DirectX 9-kompatibilis videokártyát társítanak. Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy e tizenhárom játék miatt ne maradna már hely a merevlemezen vagy az SSD-n, mert nem is kell nekik több 50 MB-nál. Összesen.

A Cinemaware Anthology: 1986-1991 ajándékba jár az április 1-jén megjelenő 2022/04-es PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.