Hirdetés

Egy szabadalmi trollhoz kerültek a BlackBerry mobilos megoldásai



|

Egy sor szellemi tulajdonától vált meg a kanadai cég.

Hirdetés

Ma már furcsa belegondolni, hogy nem is olyan rég még az összes, magára valamit is adó vezérigazgató és politikus (beleérte az Egyesült Államok elnökét is) BlackBerryt használt, a kanadai márka ugyanis nem csak a csúcstechnológiás biztonsági megoldásaival csábította a vásárlókat, de valóságos státusszimbólumnak is számított.

Aztán jött az iPhone és az androidos riválisok offenzívája, az okostelefonos piac vezető szereplője pedig szép lassan eljelentéktelenedett, amit a 2013-ban kiadott új operációs rendszer, a BlackBerry 10 sem tudott megállítani. Maga a cég ezért átnyergelt a vállalati biztonsági szoftverekre, a BlackBerry márkanevet pedig előbb a kínai TCL licencelte, majd egy texasi startuphoz került, akik évek óta ígérgetik, hogy kiadják az első mobiljukat.  

Hirdetés

A BlackBerry időközben végleg leállította a régi készülékek támogatását, most pedig egy újabb szomorú fejezettel bővül a történet, a vállalat ugyanis már a telefonokhoz fűződő szabadalmaitól is megválik. A vevő egy frissen létrehozott cég, a Catapult IP Innovations, amely 600 millió dollárt fizet a szellemi tulajdonjogokért. A csomagban olyan tételek találhatók, mint az olvasatlan üzenetek számát jelző éresítés-jelvények, a teljes beszélgetések lenémításának lehetősége és a QWERTY-billentyűzethez köthető különféle megoldások.

A Catapult IP Innovations csak 450 millió dollárt fizet ki azonnal, ám ezt is kölcsönből finanszírozza, a fennmaradó 150 millió dollárt pedig a későbbi bevételekből szeretné törleszteni. Ebből arra következtethetünk, hogy egy ún. szabadalmi trollal van dolgunk, amit kifejezetten azért alapítottak, hogy nagyvállalatokat pereljen be a levédetett megoldások használata miatt.

Ennél méltatlanabb befejezést pedig nehéz elképzelni az okostelefonos piac egykori legmenőbb márkának, az viszont érdekes kérdés, hogy az új tulajdonos vajon kiket vesz majd célba a bíróságon. Fénykorában egyébként a BlackBerry is vehemensen kiállt a szabadalmaiért, sőt még 2018-ban is beperelte a Facebookot az üzenetküldéshez kötődő eljárások miatt, ami végül közös megegyezéssel zárult.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.