Hirdetés

Egy új kutatás alapján nem segíti az alvást az Apple Night Shift módja



|

A Brigham Young University kutatócsoportja két csoport alvási mintájának vizsgálata alapján vonta le a következtetést.

Hirdetés

Az Apple az iOS 9 operációs rendszer megjelenésével mutatta be 2019-ben az úgynevezett Night Shift módot, amelynek lényege, hogy a képernyő a megszokottnál kevésbé világos fényeket bocsájt ki. Ezzel a telefon kíméli a felhasználók szemét, így könnyebben lehet elaludni a telefonhasználatot követően. A Brigham Young University (BYU) egy kutatócsoportja ezt a jelenséget vizsgálta, vagyis hogy tényleg kedvező hatásokkal jár-e, ha használja valaki az Apple telefonok éjszakai módját.

A kutatók első körben három csoport vizsgáltak - az első tagjai alkalmazták a Night Shift módot, a második csoportban csak normálisan használták a telefonokat, míg a harmadik csoport egyáltalán nem használt mobilt lefekvés előtt. A megdöbbentő eredmények alapján kiderült, hogy a gyakorlatban nem volt megfigyelhető szignifikáns különbség az egyes csoportok alvási mintáit illetően.

Hirdetés

Chad Jensen, a BYU pszichológia professzora hozzátette, hogy a Night Shift a gyakorlatban a kísérlet alapján nem különbözik attól, mint ha normálisan, vagy egyáltalán nem használnánk a telefonunkat az elalvást megelőzően.

A háromcsoportos megfigyelést követően a kutatók két csoportba osztották a résztvevőket. Az elsőbe azok kerültek, akik naponta legalább 7 órát, a másodikba pedig azok, akik minden éjszaka legfeljebb 6 órát aludtak. E teszt alapján kiderült, hogy általában azok aludtak jobban, akik egyszerűen nem használták alvás előtt az okostelefonjukat, tehát a Night Shift mód hatása ebben az esetben sem volt megfigyelhető.

A Night Shift csökkentett kék fény kibocsátása ugyan kíméli a szemet a telefon használata során, viszont nem befolyásolja, hogy milyen könnyen alszik el valaki. A legjobb megoldás, ha lefekvés előtt egyáltalán nem használjuk a telefonunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.