Hirdetés

Egy új kutatás megdöbbentő eredményre jutott annak kapcsán, hogy a Facebook árt-e a mentális egészségünknek



|

A közösségi oldal elterjedtségéhez kapcsolódva vizsgálták meg a társadalom mentális jóllétét.

Hirdetés

Az utóbbi években alapvetéssé vált, hogy a közösségi média rendszeres használata növelheti a szorongást, szélsőséges esetekben pedig akár öngyilkos gondolatokhoz is vezethet, elsősorban a serdülők, vagy a kisgyerekek körében.

Az Oxford Internet Insitute (OII) viszont most egy, a társadalmi félelmeknek ellentmondani látszó kutatással állt elő, amely konkrétan a világszerte közel 3 milliárd aktív felhasználóval bíró Facebook esetében vizsgálta, hogy a platform elterjedése hatással volt-e az egyes országok lakosságának mentális egészségére.

Hirdetés

A BBC által bemutatott független vizsgálat egyrészt a Facebook által rendelkezésre bocsátott adatokra épült, amely a 13-34 éves, valamint a 35 év feletti korosztályokban mutatta meg a felhasználói bázis alakulását 72 országban 2008 és 2019 között. A csapat ezeket az információkat vetette össze a Gallup World Poll egymillió emberre épülő jólléti felmérésével.

Az OII kutatói azt mondják, hogy végül nem találtak kimutatható összefüggést a Meta szolgáltatásának elterjedtsége és a pszichológiai jóllét romlása között. Ez ugyan első pillantásra biztató hír lehet azoknak, akik szívesen töltik az idejüket a közösségi médiával, ám a felmérésnek vannak komoly fogyatékosságai is.  

A legnyilvánvalóbb, hogy a kutatás csak a Facebookot vizsgálta, s habár valóban ez a vezető közösségi oldal, a különböző platformok eltérő módon tálalt eltérő tartalmakat kínálnak, így az eredmény alapján nem lehet kijelenteni, hogy az ebben a tekintetben különösen sokat kritizált Instagram, vagy a TikTok is ugyanolyan ártalmatlan, pláne, hogy ezek esetében a célközönség is jóval fiatalabb.

Ennél is fontosabb viszont, hogy az OII csupán nemzeti összefüggésben kötötte össze a facebookozást és a mentális egészség alakulását, figyelmen kívül hagyva a kisebb, sérülékenyebb csoportokat. Emiatt elképzelhető, hogy a nagy merítésben nem tűnnek fel az ilyen rétegekre gyakorolt negatív hatások, mivel az adataikat ellensúlyozzák a másoknál tapasztalt pozitív fejlemények.

"A szerzők általános kritikája - mely szerint a képernyőidővel kapcsolatos aggodalmakat nem sok szilárd bizonyíték támasztja alá - jogos. Az itt közölt tanulmány azonban annyira általános, hogy a jelenlegi szabályozási vagy klinikai viták szempontjából kevéssé használható."

- kommentálta az eredményt a BBC-nek Sonia Livingstone, a London School of Economics professzora. A szakértő véleménye ugyanakkor némiképp egybecseng a kutatásban részt vevő Andrew Przybylski professzoréval, aki maga sem állítja, hogy ezzel bizonyítást nyert a közösségi média ártalmatlansága: szerinte a vizsgálat legfontosabb tapasztalata valójában az, hogy a jelenleginél több és minőségibb adatra lenne szükség az ilyen szolgáltatások mentális hatásainak pontos ismeretéhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.