Egy újabb magyar tudós, Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott



|

Valóságos Nobel-esőt hozott a magyar tudósoknak a 2023-as év.

A koronavírus-pandémia óta valószínűsíteni lehetett, hogy Karikó Katalin előbb-utóbb megkapja a Nobel-díjat az mRNS-alapú, új generációs vakcinák kifejlesztésében játszott szerepéért, hétfőn pedig be is teljesedet ez a várakozás, amikor a magyar tudós Drew Weismannel közösen a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díj nyertese lett.

Az országnak alig volt ideje feldolgozni a hírt, ám az idei díjkiosztó végül egy újabb magyar győztest is hozott, méghozzá Krausz Ferenc fizikus személyében.

Hirdetés

Karikóhoz hasonlóan a móri születésű Krausz is megosztott formában nyerte el a kitüntetést, Pierre Agostinivel és Anne L' Huillerrel közösen. A Nobelt kiosztó Svéd Királyi Tudományos Akadémi indoklása szerint a tudósok azokért az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért kapták az elismerést, amelyekkel az anyagok elektrodinamikáját lehet tanulmányozni.

A nem Nobel-díjasok nyelvére lefordítva ez egy olyan eljárást takar, ami egy rendkívül rövid időszakaszon belül teszi lehetővé az elektronok aktivitásának vizsgálatát.

"Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része, így az ezen az időskálán történő vizsgálatokhoz érthető módon egészen új és különleges mérési módszerek kidolgozására volt szükség. Mindhárom díjazott a lézerfizika úttörője, eredményeiknek köszönhetően a fizikusok képessé váltak attoszekundumos fényimpulzusokat használni méréseikben, ezzel lényegében ablakot nyitva az elektronok világába."

- magyarázta Krauszék érdemeit az MTA, amelynek a Nobel-díjas tudós is külsős tagja. A magyar és osztrák állampolgársággal bíró Krausz Ferenc 1985-ben szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n, majd 2003-ban a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett pedig 2004 óta a müncheni Lajos-Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.