Hirdetés

Egy vagyont fizettek a Steve Jobs kézírását viselő Apple-számítógépért



|

Újabb méregdrága Apple-1 cserélt gazdát, rajta egy egészen különleges firkával.

Hirdetés

Sok ellendrukker véli úgy, hogy az Apple "túlárazottan" értékesíti a termékeit, a 630 ezer forintról induló iPhone 14 Pro Max, vagy a 26 millió forintig felextrázható Mac Pro azonban kiscserkésznek is kevés a dollármilliókért gazdát cserélő almás relikviákhoz képest. A kategória királya az 1976-ban megjelent Apple-1 széria, a cég első számítógépe, amelyet az alapító Steve Wozniak és Steve Jobs másokat is bevonva még saját kezűleg szereltek össze Jobs szülőházának garázsában. A kezdetleges masinából mindössze 200 példány készült, és ma már csak 60-70 darab fellelhető, így óriási összegeket fizetnek értük a gyűjtők.

December 15-én az RR Auctions 442 ezer 118 dollárért, vagyis 169,3 millió forintért adott el egy ilyen gépet, rajta a Steve Jobs által felírt "01-00002" sorozatszámmal. Sokáig rejtély övezte, hogy ki firkantotta oda a több egységen is felismerhető számokat, ám az év elején egy szakértőnek sikerült bebizonyítania, hogy a 2011-ben elhunyt Jobs volt az elkövető.

Hirdetés

A 442 ezer dollárért elvitt Apple-1 teljesen működőképes, 2018-ban restauráláson esett át a hardver szakértőjének számító Corey Cohen kezei alatt, aki 10-ből 8,5 pontosra értékelte az állapotát. A számítógép mellé többek közt egy eredeti használati útmutató, egy Apple Casette Interface kazetta-olvasó, egy Sanyo 4205 monitor és egy tartalék ASCII-es billentyűzet is járt.

Habár a 170 millió forintnyi dollár tetemes pénz, közel sem a Cohen-féle Apple-1 az eddigi legdrágább ilyen masina: egy másik példány tavaly 500 ezer dollárért került új tulajdonoshoz, az abszolút csúcstartó pedig a 2016-ban értékesített "Celebration Apple-1", amelyért valaki 815 ezer dollárt fizetett, holott még csak nem is volt működőképes. A jótékonysági akció keretében elárverezett gép különlegessége, hogy sosem került kereskedelmi forgalomba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.