Hirdetés

Egy youtuber úgy javította meg elromlott videokártyáját, hogy fúrt rá egy lyukat



|

Az eszköz megjavult, de azért ne csináljuk utána.

Hirdetés

A videokártyák viszonylag kényes, sérülékeny komponensnek számítanak a számítógépünkben, szervizelésük is körülményesebb annál, hogy bárki otthon nekiessen nem feltétlenül erre kitalált eszközökkel.

Nem így gondolta ezt egy youtuber, aki KrisFix-Germany néven működtet csatornát. A tematikus csatorna tulajdonosa egy egészen hétköznapi eszközzel esett neki a precíziós munkának.

Hirdetés

A szerelő egy meghibásodott MSI Radeon RX 6900 XT videokártya fúrással (!) történő javítását közvetítette a streaming platformon. Az elromlott hardver lényegét tekintve üzemképes volt, bekapcsolt, ventilátorai, fényei működtek, csak éppen képet nem küldött a monitorra.

Az oldalt üzemeltető szakember elmondása alapján a probléma a GPU chip és a memória közti útvonalon volt. A jelet továbbító rész kapcsolódását biztosító kis vezeték elszakadt, nem közvetített megjeleníthető adatot.

A hardveres szaki egy rendhagyó, innovatív megoldást talált ki a probléma orvoslására. Két apró lyukat fúrt a kártyába és újra forrasztotta a vezetéket, ami így már ismét biztosította a kommunikációt a memória, és a GPU között.

Valószínűleg a módszer nem fog elterjedni, mert ugyan egyszerűnek tűnik, de laikusként, otthoni körülmények közt szinte kivitelezhetetlen. Precizitást igényel és precíziós eszközöket. A lyukat kézzel kell kifúrni és a művelet során keletkező mikrosérüléseket is ki kell javítani.

Egyébként ez a probléma viszonylag ritka és macerás, de egy ennél egyszerűbbet meg lehet otthon is próbálni orvosolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.