Hirdetés

Egyelőre szabad marad az európai internet



|

Hétfőn végül elnapolták a szerzői jogokkal kapcsolatban indított, de az egész internet működését ellehetetlenítő európai módosítások szavazását.

Hirdetés

Ahogy néhány napja is írtunk róla, az Európai Parlamentnek január 21-én, tehát most hétfőn kellett volna szavazni arról, hogy életbe léptetik-e a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatban javasolt új törvényeket az európai internetszolgáltatókkal kapcsolatban. Szerencsére a kaotikus eredményekkel fenyegető javaslatot a többség visszaküldte átdolgozásra.

Hirdetés

A témával foglalkozó legutóbbi cikkünkben részletesen is kifejtettük, miért került napirendre a 18 évvel ezelőtti szabályok leváltására kitalált, tavaly szeptemberben beterjesztett javaslat-csomag. A lényeg annyi, hogy manapság már szinte minden internet-felhasználó egyben tartalomgyártó is, de az általunk megosztott képek, videók, zenék jogtulajdonosai nem részesednek abból, ha tőlük függetlenül valaki mondjuk Facebookon vagy a blogjában szerepelteti az adott tartalmat.

Ezért az EU-javaslat arról szólt volna, hogy egy tűpontos rendszert kellene életbe léptetni, amivel a szolgáltatók minden jogvédett tartalmat eltávolíthatnak az internetről. Mivel azonban ez technikailag kivitelezhetetlen, az internet szabadságának féltői arra figyelmeztettek, hogy

mindez nemes egyszerűséggel azzal járna, hogy még egy átdolgozott mémet, vicces képet, vagy egy olyan beszélgetős videót, ahol valaki egy jogvédett dallamot fütyül, azonnal le kéne venni az internetről, ami persze lássuk be, hogy teljesen ellentmond azzal, amiről az internet szól.

A javaslat 11. és 13. cikkelye okozta a legnagyobb fejtörést: ezek az internetes keresési találatokban megjelenő tartalmak, valamint a felhasználók által feltöltött tartalmak szűrését írta volna elő. Végül hétfőn a 21 szavazásra jogosult ország képviselőiből 11 (tehát nem nagy többség, de azért mégis csak a többség) azt támogatta, hogy a jelenlegi formában nem támogatják az új tervezetet, amelyet átdolgozás után terjeszthetnek megint az Európai Parlament elé.

Bár tavasszal már EP-választások következnek, még azért van esélye egy újabb szavazásnak, és akár annak is, hogy akkor átmenjen a módosított csomag, tekintve, hogy most is csak egy nagyon óvatos többség döntött az elnapolásról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.