Hirdetés

Meghekkelték az amerikai demokraták Google-találatait



|

A Google egyik viszonylag friss kényelmi szolgáltatását trükközte meg valaki, mert a párt elfelejtett megtenni egy fontos lépést.

Hirdetés

Ha valaki a Google keresőjébe beír valamilyen általánosabb, népszerűbb kifejezést, a találati lista jobb oldalán egy ideje egy külön kis összefoglaló ablakban jelennek meg a legfontosabb kapcsolódó tudnivalók. A Knowledge Panel néven ismert extra elem egyrészt tartalmazza a keresett témakör rövid leírását (általában a Wikipédiáról vagy más hasonló lexikonból), pontokba szedett fontos adatokat, ha van közvetlen webcím, akkor azt, és persze a legfontosabb társítható képet. No, ez utóbbi miatt fájhatott a feje az amerikai demokrata pártnak.

Hirdetés

Valaki ugyanis addig mesterkedett, amíg a párt szimbólumaként ismert, amerikai színekbe burkolt szamár-sziluettet kicserélte egy ugyancsak nemzetire mázolt patkányra. Gyaníthatólag nem épp hithű demokrata volt az elkövető, mindenesetre amikor a Google-t megkérdezték az ügyről, szóvivőjük azt válaszolta, ez bizony előfordulhat, amíg egy ilyen panelt nem kapcsol magához az, akiről szól.

A panelek alatt ugyanis minden esetben, amikor simán, csak Google algoritmusok alapján áll össze a benne látható tartalom, látható egy "Claim this knowledge panel", azaz formálj jogot erre a panelre feliratú gomb. Ha ugyanis egy személy, vagy épp szervezet úgy látja, hogy egy adott keresési kifejezés, és a hozzá tartozó panel egyértelműen hozzájuk köthető, akkor itt jelezheti a Google felé, hogy ezt szeretné "védett" tartalomként kezelni, és így nem alakíthatják át illetéktelenek.

A Google mindenesetre már így is visszaállította a szamarat, mert a senkihez sem tartozó paneleken belülről is tudnak változtatni, ha valaki hibát vagy pontatlanságot jelez feléjük ezzel kapcsolatban. De azt tanácsolják, lehetőleg mindenki foglalja le a hozzájuk köthető keresőkifejezéseket ilyen módon, hogy másoknál ne legyen hasonló malőr.

Egyébként tudjuk, hogy a szamár sem épp valami fennkölt szimbólum, de csak nekünk hangzik furcsán, az Egyesült Államokban történelmi alapja van a dolognak. Az 1828-as választások során Andrew Jackson későbbi elnököt, akkor már népszerű háborús veteránt illették ellenlábasai jackass néven, ami a szamár kissé vulgárisabb változata. A politikus azonban nem ijedt meg az összehasonlítástól, sőt: gúnyosan a kampánya vezető képének választotta egy szamár rajzát, majd sikerült is nyernie, így ő lett az első demokrata elnök az Államokban. Az 1870-es években egy karikatúra-rajzoló segített viccesebbé és ikonikusabbá formálni a már bevált képet, azóta hivatalosan is a szamár a demokraták "logója". A republikánusoké mellesleg egy elefánt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.