Hirdetés

Egyezséggel igyekszik eloszlatni a csillagászok aggodalmait a SpaceX



|

Az asztronómusok évek óta figyelmeztetnek, hogy a Starlink-műholdak komoly akadályt jelentenek az ég megfigyelésében.

Hirdetés

A 2018-ban lezajlott első fellövés óta óriási utat tett meg a Starlink-program, hiszen napjainkra már több mint 3000, alacsony pályán keringő műhold szórja odafentről a széles sávú internetet, amire összesen 45 országban (köztük Magyarországon) fizethetnek elő az érdeklődők.

A csillagászok ugyanakkor hosszú ideje kongatják a vészharangot, hogy Elon Musk és a SpaceX projektje veszélyezteti az égi megfigyelések pontosságát, mivel az odafent hemzsegő mesterséges égitestek egyszerűen akadályozzák a folyamatot.  

Hirdetés

Az egyik probléma, hogy a legtöbb műholdnál alacsonyabban keringő Starlink-egységek túl sok fényt vernek vissza, ezért a SpaceX korábban beleegyezett, hogy egy kevésbé csillogó réteggel és napellenzőkkel látja el a szatellitek második generációját, a tájolásukat pedig úgy módosítja, hogy a lehető legkevesebb fényt tükrözzék a Föld irányába.

Starlink-műholdak a Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) 2019-es felvételén.
Starlink-műholdak a Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) 2019-es felvételén.

A másik gond a rádiófrekvenciás zavarás: a Starlink-szatellitek az ún. "frekvencia-kiáramlás" miatt a működési tartományukon kívül eső tartományokban is sugározhatnak, ami komoly gondot jelent a rádiófrekvenciás távcsövekkel végzett megfigyelések számára.

Ebben hozhat megoldást az az új egyezség, amelyet az Egyesült Államok kormányzati szervei közé tartozó Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) kötött Elon Musk űrvállalatával. A megállapodás értelmében a SpaceX leállítja a műholdjait, amikor azok a fontosabb amerikai rádiócsillagászati létesítmények, vagy a világtól távol eső (pl. sarkvidéki) megfigyelési pontok felett haladnak el.

"Létrehozzuk a kereskedelmi és állami törekvések közötti sikeres partnerség alapjait, amely lehetővé teszi, hogy a műholdas kommunikáció mellett a fontos tudományos kutatások is virágozhassanak".

- méltatta a jogilag nem kötelező erejű egyezséget Sethuraman Panchanathan, az NSF igazgatója. Elon Muskék viszont ezzel még nincsenek kint a vízből, a SpaceNews beszámolója szerint ugyanis a zavaró fények nélküli csillagos égboltot védő Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség eközben jogi úton próbálja elérni a további Starlink-műholdak fellövését, melyekből a SpaceX hosszabb távon több mint 42 ezer darabot szeretne szolgálatba állítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.