Hirdetés

Egyre inkább Worddé válik a Windows 11-es Jegyzettömb



|

Egy újabb hasznos funkcióval bővül a gyári alkalmazás.

Hirdetés

Januárban vált hivatalossá, hogy a Microsoft befejezi az 1995-ben debütált WordPad támogatását, ami azért szomorú hír, mert az integrált szoftver egy egész sokoldalú szövegszerkesztő, az eltűnésével viszont csak az Office-előfizetés vagy a külső fejlesztőktől származó ingyenes alternatívák maradnak.

Meglehet azonban, hogy hosszabb távon a Jegyzettömb fogja átvenni a program helyét, ennek Windows 11-es kiadását ugyanis az elmúlt években alaposan feltuningolták a redmondiak, most pedig egy újabb Word-szerű funkciót kap.

Hirdetés

Egész pontosan a helyesírás ellenőrzéséről van szó, ami a Windows 11 Canary és Dev csatornáin vált elérhetővé a Windows Insider tesztprogramon belül. A több nyelvet támogató funkció itt is úgy működik, ahogy azt a Wordben vagy az Edge böngészőben megszoktuk: a rendszer pirossal aláhúzza a hibásnak ítélt szavakat, amelyekre jobb gombbal kattintva alternatív javaslatok között választhatunk, de manuálisan is hozzáadhatunk kifejezéseket a szótárhoz, hogy ne jelölje őket mindig meg az ellenőrzés.

A Microsoft vonatkozó blogposztjából kiderül, hogy az új képesség az automatikus javítást is támogatja a leggyakoribb helyesírási hibáknál. Az ellenőrzés alapértelmezetten be van kapcsolva, kivéve a naplófájlok és más olyan fájlok esetében, amelyeket a Windows 11 automatikusan a programozással köt össze. Vagyis nem kell attól tartani, hogy ezekben minden alá lesz húzva.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a helyesírás ellenőrzése mikor juthat el a Windows 11 nyilvános kiadásába, de jellemzően maximum pár hónap szokott eltelni az új funkciók tesztje és a tényleges megjelenés között. Korábban a redmondiak olyan képességeket adtak a Jegyzettömbhöz, mint a sötét mód, a párhuzamos lapok támogatása, a karakterszámláló és a beépített Copilot-asszisztens, amely jobb gombos kattintással indítva képes elmagyarázni bizonyos szövegrészeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.