Hirdetés

Egyre közelebb a szenzorsziget nélküli iPhone



|

Egy friss jelentés szerint rákapcsoltak a beszállítók a teljes kijelzős iPhone-hoz szükséges kamerák kifejlesztésére.

Hirdetés

Az iPhone X 2017-es piacra dobása óta az Apple egyre közelebb vitte a mobiljait a ténylegesen káva- és szenzorsziget nélküli dizájnhoz, hiszen az aktuális modelleken már szinte alig észrevehető az OLED-paneleket szegélyező fekete csík, a korábbi belógó Face ID-t pedig egy valamivel kecsesebb megoldás váltotta le a tavaly debütált Dynamic Island képében.

A hőn áhított "teljes kijelzős" iPhone eközben továbbra is csak álom, egy friss jelentés viszont arra utal, hogy innentől felgyorsulhatnak a dolgok a vonatkozó fejlesztések környékén.

Hirdetés

A MacRumors szerint ugyanis a dél-koreai The Elec arról számolt be, hogy az Apple-lel is kapcsolatban álló LG Innotek felgyorsította a kijelző alatti kamerák (under-display camera, UDC) fejlesztését. Márpedig az arcazonosításhoz szükséges érzékelők mellett az előlapi képalkotó az, ami jelenleg megakadályozza a szenzorsziget nélküli iPhone piacra dobását.

Az UDC-kialakítás hátránya, hogy a képernyő miatt lényegesen kevesebb fényt tud befogadni a szenzor, ami a képminőség rovására megy. Az LG Innotek most állítólag ezt szeretné leküzdeni, csökkentve az optikai torzulásokat és növelve a fényérzékenységet. A gyártó tavaly december óta több szabadalmat is regisztrált a technológiához kötődően, a későbbiek során pedig további védjegyek is várhatók tőle.

A jelentés alapján a szintén az LG-hez tartozó LG Display ebben az évben 20%-kal, 2024-ben pedig már 40%-kal szeretné emelni az UDC fényáteresztő képességét, egyre közelebb kerülve az Apple által elvárt minőséghez. Ha hihetünk a The Elec forrásainak, a cupertinóiak már mintát is kaptak a technológia jelenlegi formájából, ám az még nem érte el az iPhone esetében szükséges szintet.

A fejlesztés felgyorsításával viszont végre sínre kerülhet a projekt, s mire készen állnak a kivágás nélküli kamerák, már a Face ID elrejtése is megoldódhat: korábbi pletykák szerint az első, kijelző alatti arcazonosítással ellátott almás mobil a 2025-ben debütáló iPhone 17 Pro lesz.

Te örülnél egy teljes kijelzős iPhone-nak, vagy hidegen hagy a dolog?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.