Hirdetés

Egyre népszerűbb az Android 13, de a kanyarban sincs a régebbi verziókhoz képest



|

A Google megosztotta az Android-főverziók elterjedtségével kapcsolatos legfrissebb számokat.

Hirdetés

Az Android-ökoszisztémának számos előnye van a végtelen személyre szabhatóságtól a magas fokú kompatibilitáson át a választható eszközök széles skálájáig, a biztonság viszont mindig is a platform gyengeségei közé tartozott, nem kis részben a legjobb védelemmel ellátott, friss főverziók hagyományosan lassú terjedése miatt.

Habár a nagyobb gyártók az utóbbi években sokat tettek azért, hogy a készülékeik hamarabb és tovább megkapják az Android új kiadásait, a közel egy éve (tavaly augusztusban) megjelent Android 13 elterjedtségét látva sokat kell még behozni ezen a területen.

Hirdetés

A Google nemrég ismét publikálta az egyes Android-főverziók népszerűségéről szóló legfrissebb, május 30-ig bezáróan összegzett számokat, amelyek azt mutatják, hogy az aktuális kiadás még mindig csupán az aktív készülékek 15%-án fut. Ez ugyan hatalmas lépést jelent a januárban mért 5,2%-hoz képest, de továbbra is kilométerekre van a mezőny legelterjedtebb szereplőjétől, a 23,1%-on álló Android 11-től, ami még 2020-ban jelent meg.

A dobogó második fokán ráadásul egy még régebbi kiadást, a 2019-es Android 10-et látjuk 17,8%-os elterjedtséggel, amit a harmadik helyen a 2021-es Android 12 követ (16,3%). Az Android 13 tehát nem fért be a Top 3-ba, és az sem sokkal biztatóbb, hogy még mindig akad 1,5%-nyi eszköz, amelyeken továbbra is a 2014-ben kiadott Android 5.1 Lollipop fut.

A Google-nek és a partnereinek tehát bőven lenne még tennivalójuk a régi rendszerek kigyomlálásával, de a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a nagy rivális iOS-szel ellentétben itt kifejezetten gyenge hardverrel készült, noname gyártóktól származó mobilok és táblagépek is hatalmas mennyiségben vannak jelen a szórásban, amelyeknél a kezdetektől fogva felesleges hosszan tartó és lelkiismeretes szoftveres támogatásról ábrándozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.