Hirdetés

Egyre többen fedezik fel a digitális jegyzetelés előnyeit, de még mindig sokan ragaszkodnak a papírhoz és ceruzához



|

A Lenovo megbízásából készített kutatásból érdekes adatok születtek.

Hirdetés

Azt hihetnénk, hogy miként a levélírást felváltotta az e-mail küldés, úgy a kézzel írt jegyzeteket is múlt időbe teszi a digitális jegyzetelés, de a Smart Paper e-ink olvasót is gyártó Lenovo megbízásából készített reprezentatív kutatásból (amelyben 1107 fő vett részt 2023 decemberében) kiderül, hogy egyelőre még szívesebben használunk valódi papírt okoseszközök helyett, de már megmutatkoznak a változás jelei. 

A megkérdezettek 28 százaléka vallotta azt, hogy naponta szokott jegyzetelni, leginkább a 16 és 19 év közötti korosztály (41%) és a diplomások (39%) tesznek így. Ha választani lehet, akkor a résztvevők 65%-a inkább a papírt választja, amihez a nők jobban ragaszkodnak, mint a férfiak: előbbiek csupán 23 százaléka választaná a digitális jegyzetelést, utóbbiaknak már a 44%-a. 

Hirdetés

Ami a 20 és 29 év közöttieket illeti, ott 54/46% a papír alapú és a digitálisan jegyzetelők aránya. A kutatásból kiderül továbbá, hogy a legtöbb papírt a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők és a 16-19-es korosztály használja el, mindkét csoport évente 50-nél is több A5-ös füzetnek megfelelő mennyiséget vesz igénybe, míg a gyakrabban körmölő diplomások van szükségük bevallásuk szerint a legkevesebb papírra: 49%-uk szerint egy év alatt 5 A5-ös füzetnyi lap sem fogy el náluk. Abban azonban a válaszadók 72 százaléka, tehát döntő többsége egyetért, hogy a papíralapú jegyzetelés nem környezetbarát, ezért törekedni kell a digitális megoldásokra. 

Hogy akkor miért ragaszkodnak még mindig sokan a papírhoz? A válaszadók 47%-a azt vallotta, hogy így könnyebben jegyzik meg a leírtakat, 34%-uk szerint jobb érzés így írni, 33 százalékuknak pedig általában a papír van kéznél. A digitális eszközöket használók 45%-ának ez az elérhetőség a legfontosabb, 38%-át az okosfunkciók (mint az emlékeztetők, a megoszthatóság és a rendezhetőség) győzték meg, míg 24%-a azt vallja, hogy a papírt könnyebb elhagyni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.