Hirdetés

Egyre többen indítanak szerzői jogi pert az OpenAI ellen, a cég próbál védekezni



|

A ChatGPT-t üzemeltető cég szerint csak jogvédett tartalmakkal lehet megtanítani a platformot generatív alkotásra.

Hirdetés

A 2023-as évben számos generatív mesterséges intelligenciát használó platform látott napvilágot. Az első és talán a legjelentősebb szereplője az ágazatnak a 2015-ös alapítású OpenAI tulajdonában lévő ChatGPT. Az anyacég egykor Elon Musk, Sam Altman és mások befektetéseből indult meg, de az igazán nagy dobás a Microsoft 2019-es, 1 milliárd dolláros befektetése volt, amivel a redmondi vállalat az OpenAI kiemelt partnere lett.

Az elmúlt egy évben sok minden történt a technológia és az vállalat háza táján, kaptak hideget-meleget az újdonság működése kapcsán. Az egyik észrevétel, amit felhoznak a platform működésével kapcsolatban, hogy számos jogvédett tartalom felhasználásával végzi tevékenységét. Az elmúlt hónapokban több keresetet benyújtottak be az érdekeltek a szellemi tulajdonuk szerintük jogosulatlan felhasználása miatt.

Hirdetés

Ezzel szemben a brit Lordok Háza kommunikációs és digitális különbizottságának benyújtott beadványában a vállalat védekezésként azt hozta fel, hogy csak ezekkel a jogvédett tartalmakkal, művekkel lehet az AI-platformokat "betanítani". Szerintük elengedhetetlenül szükséges a platformoknak ezekhez hozzáférni a megfelelő működés érdekében.

"Ha a képzési adatokat a több mint egy évszázaddal ezelőtt készült, közkinccsé tett könyvekre és rajzokra korlátoznánk, az érdekes kísérleteket eredményezhetne, de nem biztosítana olyan mesterséges intelligencia-rendszereket, amelyek megfelelnek a mai polgárok igényeinek"

Decemberben a The New York Times pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mert értelmezésük szerint jogtalanul használták fel anyagaikat termékeik létrehozásához. Válaszában az OpenAI azt mondta, hogy a jogvédett tartalmakkal való tanítás igenis tisztességes felhasználás, és kitartott amellett, hogy terméke még segíti is az újságírók munkáját, így ahelyett, hogy pereskednek, inkább partnernek kellene őket tekinteni. Ezzel szemben a sajtóorgánum azt állítja, hogy a platform a szellmi termékeiket engedély és fizettség nélkül használja profitszerzésre, és továbbra is kitartanak a kereset mellett.

A The New York Times által indított pert egyébként már megelőzte egy hasonló, melyet 17 szerző indított, köztük a Trónok harcát is jegyző George R. R. Martin. Ebben a közös keresetben konkrétan folytatólagos és rendszerszintű lopással vádolják az OpenAI-t. A cégnek - amelybe csak a múlt év során újabb 10 milliárddal szállt be a Microsoft - egyébként több fronton is helyt kellett állnia tavaly, hiszen két per között előbb kirúgták, majd visszavették alapító társelnöküket, Sam Altmant.

Szakértők szerint az OpenAI The New York Times-szal folytatott pere precedens értékű lehet a hasonló keresetek rendezésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.