Hirdetés

Eldőlt: 2024-től kötelező lesz az USB-C port használata az Európai Unióban



|

Az Európai Parlament nagy többséggel szavazta meg a töltőszabvány egységesítését.

Hirdetés

Az Európai Bizottság még 2021 szeptemberében terjesztett elő jogalkotási javaslatot a mobiltöltők egységesítéséről, idén júniusban pedig a Parlament és az Európai Unió Tanácsának képviselői megállapodtak egymással a tervezetről, amelynek értelmében 2024 őszétől kizárólag USB-C csatlakozóval szerelt okostelefonokat lehet majd forgalmazni az EU területén.

Az Európai Parlament (EP) most nagy többséggel megszavazta az új jogszabályt, így a végső szakaszba léphet a szigorítás bevezetése, amely a saját fejlesztésű Lightning-portja mellett kitartó Apple-t érinti a legérzékenyebben, hiszen a legtöbb konkurens gyártó már régen áttért az USB-C-re.

Hirdetés

A Európai Parlament képviselői a mai napon 602 igen és mindössze 13 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett adták áldásukat az új jogszabályra, a következő lépésként pedig az európai állam-és kormányfőket, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő Európai Tanácsnak kell elfogadnia azt. A folyamat végén a tagállamoknak 2 évük (12+12 hónapjuk) lesz az irányelvben foglaltak átültetésére és az új előírások alkalmazására.

"A jogszabály eléri, hogy a fogyasztóknak ne kelljen minden egyes alkalommal új töltőt venniük, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket, illetve elég lesz egyetlen töltő az összes készülékükhöz. Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C típusú USB-porttal lesznek ugyanis ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket."

- írja az EP közleménye. A kötelezettség csak 2026-tól terjed ki a laptopokra, 2024-ig pedig az Európai Bizottság az egyre népszerűbb vezeték nélküli töltés terén is összehangolja az interoperabilitásra vonatkozó követelményeket, hogy "kivédje az esetleges, a fogyasztókat és a környezetet érintő negatív következményeket".

Az USB-C kötelező tételével az EU reményei szerint nemcsak a fogyasztók járnak jól, hanem a bolygó is, méghozzá azáltal, hogy az uniformizálás révén kevesebb elektronikus hulladék keletkezik majd. Ami az Apple-t illeti, az almás cég az utolsó pillanatig tiltakozott a döntés ellen, főként arra hivatkozva, hogy az USB-C előírása megfojthatja az innovációt. A pletykák szerint viszont a cupertinóiak nem fogják megvárni a szigorítás 2024 végi életbe lépését, hanem már jövőre búcsút intenek a 2012-ben bevezetett Lightningnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.