Hirdetés

Eldőlt: visszatérnek az otthon is cserélhető mobilos akkumulátorok



|

Az Európai Parlament elfogadta a vásárlóknak és a bolygóknak is kedvező irányelv szövegét.

Hirdetés

Sokan emlékezhetnek még azokra a boldog békeidőkre, amikor a legtöbb mobil akkumulátorát még könnyedén kicserélhettük a hátlap lepattintásával, már ha egyáltalán szükség volt erre, hiszen a 20 évvel ezelőtti modellek jóval lassabban strapálták le a saját telepeiket.

A jó hír, hogy az Európai Unió törekvésének köszönhetően visszatér ez a barátságos szemlélet, az Európai Parlament ugyanis nemrég véglegesítette annak a direktívának az előírásait, amely ismét biztosítani fogja az akkumulátorok otthoni cserélhetőségét.

Hirdetés

Az EP plenáris ülése 587 igen, 9 nem és 20 tartózkodó szavazat mellett fogadta el az irányelveket, melyeknek hála a jövőben megúszhatjuk a költséges szervizlátogatásokat vagy az okostelefon teljes cseréjét, ha az akku a pályafutása végéhez ér. Az új szabály értelmében a gyártóknak lehetővé kell tenniük a telepek házilagos eltávolítását és kicserélését, s a regula ráadásul nemcsak a mobilokra vonatkozik, hanem minden akkumulátorral működő készülékre.

Az elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt megszületett direktíva emellett előírja, hogy az elektromos autókat és más, akkuval üzemelő közlekedési eszközöket (robogók, kerékpárok), valamint a 2 kWh-nál nagyobb kapacitású, újratölthető ipari akkumulátorokat "szén-dioxid kibocsátási nyilatkozattal és címkével" kell ellátni, tájékoztatva a felhasználókat az adott telep karbonlábnyomáról. További fontos változás, hogy az EU elvárásai szerint 2031-re az akkumulátorokban felhasznált anyagok legalább 95%-ának hasznosíthatónak kell lenniük.

Az új irányelv előkészületei közel három éve zajlanak, az Európai Bizottság ugyanis eredetileg 2020 decemberében terjesztette elő a kezdeményezést. Az Európai Parlament áldása utáni következő lépés, hogy a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia a szöveget. Amennyiben ez megtörténik, a direktíva az Unió hivatalos lapjában kerül publikációra, és 2027-től lép életbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.