Hirdetés

Elégett egy orosz teherűrhajó, ahogy beért a légtérbe



|

A NASA asztronautája a Nemzetközi Űrállomáson felvételt is készített az eseményről.

Hirdetés

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2000 novembere óta 16 nemzet asztronautái végeznek munkát országuk ügynökségének képviseletében. Előfordul, hogy hosszabb időt is itt kell tölteniük, mire megérkezik a váltás. Időnként szükség van arra, hogy az itteni készleteket egy szállítás keretében feltöltsék, és ezeket az utakat általában utas nélküli járművek teszik meg.

Csütörtökön egy ilyen jármű égett el és semmisült meg a légkörbe érve. Egy amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson észlelte az eseményt, és felvételt is készített róla. Jasmin Moghbeli feltöltötte a felvételeket az X-re, amiken az látható, hogy a Progressz M-23-as a légkörbe érve előbb szétesik, majd elég.

Hirdetés

Az teherszállítási feladatokat ellátó orosz gyártmányú űrhajó egy nappal korábban hagyta el az ISS-t, amin az értesülések szerint a mindennapos élet során keletkező hulladékot és feleslegesnek ítélt használati tárgyakat szállítottak. Az űrhajó 4 óra alatt érte el a sztratoszférát, ahol a rögzített esemény néhány perc alatt lezajlott.

A Roszkozmosz szerint a jármű nagy része elégett a légkör felső rétegeiben, a többi pedig a Csendes-óceánba, és ismeretlen helyre csapódott be. Ez egyéként bevett szokás a kiszolgált, újra nem hasznosítható járművek esetében. Ezt a típust és a Northrop Grumman-féle Cygnust gyakran semmisítik meg ezzel a módszerrel. Egy fajtát tudnak csak újrahasznosítani, a SpaceX által gyártott Dragont.

Az újabb ellátmány még pénteken elindul a kazahsztáni Bajkonurról, hogy várhatóan két nappal később dokkolva az ISS-re, eljuttassa a három tonna élelmiszert, üzemanyagot és egyéb szükséges dolgokat az ott dolgozó 70. alapegység számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.