Hirdetés

Elfelejtette a jelszavát, 240 millió dollárnyi bitcoint bukhat a feledékeny programozó



|

Bizony nem az amerikai IT-szaki az első ember a világon, aki elfelejtette a jelszavát, de az biztos, hogy a memóriazavar ritkán járhat ekkora veszteséggel.

Hirdetés

Stefan Thomas San Francisco-i programozónak mindössze két lehetősége maradt, hogy a megfelelő jelszót írja be a saját bitcoin tárcáját tartalmazó merevlemezére és hozzájusson a 240 millió dolláros (majdnem 71 milliárd forint) kriptovaluta-vagyonához vagy végérvényesen elbukja azt.

Egy évtizede már annak, hogy a férfi oktatóvideót készített a virtuális valuta működéséről, amelyért stílusosan kriptofizetséget kapott. Nem is nagyon foglalkozott a 7002 bitcoinos jutalmával, amelynek árfolyama akkoriban mindössze 2-6 dollár között mozgott, így hamar megfeledkezett az egészről.

Ám a kriptovaluta az elmúlt évek során komoly vagyonná gyarapodott az e-pénztárca mélyén lapulva, mára egyenként 34 ezer dollárt érve megközelíti a 240 millió dolláros értéket.

Hirdetés

Ám Stefan Thomas nemcsak a befektetéséről feledkezett meg, hanem a jelszaváról is, amivel hozzáférhetne a bitcoin címeket tartalmazó, titkosított privát kulcsokhoz. Már nyolcszor próbálkozott különféle jelszavak megadásával, eddig sikertelenül járt, és már csak két dobásra van attól, hogy hatalmasat nyerjen vagy éppen bukjon.

A bitcoin árfolyama a járvány kezdete óta folyamatosan erősödik, 700%-kal emelkedett, bár akadnak visszaesések, értéknövekedése tartós.

Az egyre inkább kétségbeesett programozó a 8 leggyakrabban használt jelszavát már kipróbálta, ha tizedikre sem sikerül jó karakterláncot beírnia, a rendszer automatikusan titkosítja a merevlemez teljes tartalmát.

A férfi rengeteget törte a fejét a jelszaván, amikor végre kezdett a remény derengni, mit adhatott meg akkoriban, a géphez sietett, de egyelőre egyik sem működött és annál inkább nagyobb a kétségbeesése.

Az egész alaposan elriasztotta a kriptovalutáktól, szerinte nem véletlen, hogy az ember nem akar a saját bankja lenni, mert nem akar senki sem azokkal a dolgokkal foglalkozni, amit a bankok csinálnak.

Már ajánlatot is kapott, Alex Stamos, a Stanford Internet Observatory internetbiztonsági szakembere a vagyon 10%-áért vállalta, hogy fél év alatt feltöri a védelmet és hozzáfér a kulcsokhoz.

A Chainalysis becslései szerint a meglévő bitcoinok 20%-a veszett el az elfelejtett pénztárcákkal.

2013-ban pedig James Howells walesi informatikus véletlenül kidobott egy merevlemezt, amely 7500 bitcoin kulcsát tartalmazta. Abban az időben ez körülbelül 4 millió fontot jelentett, mára meghaladná összértéke a 250 millió dollárt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.