Hirdetés

Elhunyt a Robot Wars megálmodója



|

Az évtizedek óta Parkinson-kórral küzdő mérnök érdemei a mai napig elévülhetetlenek a robotikában.

Hirdetés

Hosszú betegség után, múlt hét pénteken elhunyt Marc Thorpe, a robotika népszerűsítője, akinek műsora, a Robot Wars hatalmas sikerrel futott évekig. Habár a két turnusban futó show második köre is végéhez ért, az amerikai változat, a BattleBots a mai napig sikerrel megy a Disney Channelen. Az egy lánygyermeket és két unokát hátrahagyó ikon 77 éves volt.

Thorpe karrierje az Industrial Light & Magic-nél kezdődött, ahol egy megbízás miatt dolgozott az Indiana Jones és a Star Wars elkészítésén. A Lucasfilm át is csábította ezután a LucasToys-hoz. A Robot Wars ötlete még az 1990-es évek elején pattant ki a tervező fejéből, miután megkísérelt megalkotni egy távvezérlésű porszívót.

Hirdetés

A formabontó ötlet végül nem vált be, de ez adta az ihletet az első robotok közötti küzdelem megszervezéséhez. A nagy sikerű eseményt még három további követte, de ezekről nem készült még felvétel. A sorozat, aminek indulásakor még Thorpe volt a kreatív vezetője, összesen 177 részt élt meg a BBC-n. A vetített robotküzdelmek semmi korábbi tévés tartalomhoz nem hasonlítottak: a távirányított robotok egy acélból készült arénában küzdöttek meg egymással.

A csapkodó, pörgő, szúró, vágó vagy akár fűrészelő, házilag készített robotokat amatőr és profi kezelők egyaránt irányították az évek során. Az arénában olyan környezeti veszélynek is ki voltak téve a harcos gépek, mint az óriás hálók, a rombológolyók vagy a lángszórók. A verseny szakemberek egész generációját vonta be a robotikai fejlesztésekbe, melynek eredményeit nemcsak a szórakoztatóiparban kamatoztatták.

Bár Thorpe 1997-ben elvesztette a Robot Wars kreatív irányítását, miután jogi vitákba keveredett az elsődleges szponzorával, a Profile Records-szal, élete végéig a robotika bűvöletében élt. A spinoffként máig futó BattleBots hivatalos X oldalán búcsúztatta a legendát:

"Ez a közösség vele kezdődött, és a legsötétebb pillanatokban ő tartotta a fáklyát."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.