Hirdetés

Elhunyt az asztronauta, akit nem az űr, hanem az oroszok elleni verseny érdekelt



|

Elhunyt a NASA történetének legrendhagyóbb asztronautája.

Hirdetés

2023 november 7-én, életének 95. évében elhunyt Frank Borman az Apollo 8 legendás asztronautája. Élete utolsó néhány évtizedét a montanai Billingsben élte saját farmján a múlt hét elején bekövetkezett haláláig. Bár küldetések keretében kétszer is elhagyta a sztratoszférát, és a világűr meghódítása szempontjából fontos korszak részese lehetett, mégsem neki jutott a megtisztelő feladat, hogy első emberként lépjen a Hold felszínére. Saját elmondása szerint soha nem is volt erre ambíciója.

Borman 1962-be fiatal repülőtisztként jelentkezett, és a kiképzést követően először 1965-ben jutott ki a világűrbe, akkor még a Gemini program keretében. Társával akkor két hetet töltöttek fenn, amivel megdöntöttek minden korábbi rekordot. Ugyan a Gemini-program végül zsákutcának bizonyult, de Borman lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen az ügynökség párhuzamosan futó projektjében.

Hirdetés

A NASA Apolló-programja 1961-ben indult el, aminek már a kezdet kezdetén az volt a célja, hogy embert juttasson a Holdra. Az előkészítő- és tesztrepülések az Apollo 1 tragédiája után gyors egymásutánban történtek. Borman önként jelentkezett két társával az Apollo-8 korszakalkotó repülésére. Az eredeti tervek szerint a holdkomp berepülését látta volna el a küldetés, de a szovjet birodalommal folytatott verseny kiéleződése felülírta a szerényebb célokat.

Az Apollo-8 űrkabinja
Az Apollo-8 űrkabinja

Végül Bormanék voltak az elsők, akik elhagyva a Föld körüli pályát elérték a Holdat, még leszállás nélkül. A fordulatos út  végül sikerrel zárult bár volt néhány nem várt mozzanata a küldetésnek. Odaúton találkozniuk kellett volna az S-IVB-vel, egy kiürült rakétaelemmel, de ez nem sikerült, ami miatt többször is pályát kellett módosítaniuk. Ezt követően a rövid út során Borman egy fertőzés miatt hányással és hasmenéssel járó, szerencsére rövid lefolyású betegséget szenvedett el.

Az esemény hatalmas hidegháborús győzelem volt, mely után egy évvel az Apollo-11 végrehajtotta legendás holdra szállását. Borman saját elmondása szerint nem a dicsőséget szerette volna begyűjteni, sokkal inkább hazafias érzetektől vezérelve kívánt részese lenni a szovjet birodalom leiskolázásának. Útjuk során ők készítették el 1968 karácsonyán a legendás "Földfelkelte" fotót.

Borman 1970-ben, kilépve a NASA kötelékéből is repüléssel foglalkozott: az Eastern Airways légiforgalmi társaság elnöke lett nyugdíjazásáig. Még életében egy krátert neveztek el róla a Hold sötét felén. Számos elismeréssel díjazták munkásságát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.