Hirdetés

Elhunyt Dennis Austin, a PowerPoint atyja



|

A népszerű prezentációs szoftver társalkotóját 76 évesen érte a halál.

Hirdetés

A PowerPoint prezentációkészítő szoftver évtizedek óta nélkülözhetetlen része a Microsoft irodai programcsomagjának, így sokakat meglephet, hogy a program bizony nem is a redmondiaktól ered, hanem az Aftertought, Inc. nevű kaliforniai cégtől, akik eredetileg Macintoshra jelentették meg 1987-ben.

Az akkoriban merőben újszerűnek ható eszköz jelentős sikert aratott, így Bill Gatesék mindössze néhány hónappal a rajtja után az egész céget felvásárolták, majd Microsoft PowerPoint néven folytatták a termék forgalmazását. A szoftver megalkotása Robert Gaskins és Dennis R. Austin nevéhez fűződik, akik közül Austin nemrég eltávozott közülünk.

Hirdetés

A szomorú hírt a programozó fia, Michael Austin közölte a The Washington Poston keresztül. A PowerPoint társalkotója 76 éves volt, halálát tüdőrák okozta, amely a férfi agyában is áttétet képzett. Austin nemcsak a PowerPoint megalkotásából vette ki a részét, hanem a szoftver későbbi pályafutására is nagy befolyást gyakorolt annak vezető fejlesztőjeként, mely pozíciót 1985-től egészen 1996-ig töltötte be.

A The Washington Post cikke felidézi, hogy a PowerPoint másik atyja, Robert Gaskins egy korábbi könyvében (Sweating Bullets: Notes about Inventing PowerPoint) hatalmas jelentőséget tulajdonított Austin munkájának: Gaskins visszaemlékezése alapján az elhunyt fejlesztőtől származott a dizájnt illető főbb ötletek fele, az ő közreműködése nélkül pedig senki nem hallott volna az így világhírűvé vált szoftverről.

Aki szívesen elmerülne a PowerPoint kulisszatitkaiban és Austin munkásságában, angol nyelvismeret birtokában az alábbi, 2015-ben készült videós interjúval emlékezhet meg a fejlesztőről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.