Hirdetés

Elhunyt Michael Collins, az Apollo-11 sokak által nem is ismert asztronautája



|

Collins a világ egyik leghíresebb űrmissziójának tagja volt a parancsnoki modul pilótájaként.

Hirdetés

Kilencvenéves korában halt meg Michael Collins amerikai űrhajós, aki az első holdraszállásban vett részt Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában.

Elfeledett űrhajósnak is nevezték a történészek, hiszen a küldetés során ő nem lépett ki a Holdra, hanem az Apollo-11 parancsnoki moduljában keringett akörül, nevét sajnos nem igazán jegyezték meg utána. Legfőbb feladata a felszínről felszálló holdkomp begyűjtése volt.

A gyászhírt a NASA a hivatalos honlapján közölte, miszerint Collins a rákkal való hosszú küzdelem után hunyt el békében, szerettei körében.

Hirdetés

Az asztronauta 1930. október 31-én született, tanulmányait a West Point katonai akadémián végezte, majd az amerikai légierő tesztpilótája lett. 1963-ban a NASA kiválasztotta űrhajósnak, és 1966-ben, a Gemini-10 tagjaként tette az első űrrepülését. A küldetés során ő volt a negyedik ember, aki valaha űrsétát tett.

Leghíresebb küldetése a holdraszállás volt 1969. július 20-án, amikor pilóta volt, így  Armstronggal és Aldrinnal szemben nem volt lehetősége, hogy a Holdra lépjen.

Egy kapcsolódó interjúban korábban elmondta, hogy ezt sosem bánta, hiszen szerinte asztronautaként a világ legjobb munkáját végezhette. A NASA-t 1970-ben hagyta el vezérőrnagyként, ezután az amerikai külügyminisztériumnak dolgozott, majd a Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeum igazgatója volt.

Az Apollo-11 misszió utolsó élő tagja a 91 éves Buzz Aldrin. Neil Armstrong 82 évesen, 2012-ben hunyt el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.