Hirdetés

Elhunyt Orosz László, a BME Fizikai Intézetének legendás oktatója, akinek videói is híresek lettek



|

Egy előadásán készült virálisan terjedő videója után egy ország kedvelte meg a tehetséges egyetemi oktatót, akinek élete volt a tanítás.

Hirdetés

Rövid, ám súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt Orosz László, a Budapesti Műszaki Egyetem fizika szakos docense. A diploma megszerzése után 41 évig volt az intézmény oktatója, de 2012-es nyugdíjazása óta is folyamatosan részt vett a fizika tanszéken zajló tudományos munkában.

Tudományos munkásságát a polikristályos fémek rugalmas tulajdonságainak mikrofizikai vizsgálatára, a szekunder ion emissziós jelenségek elméleti leírására, illetve az egyszerű fémek felületi elektronsűrűségének a tanulmányozására összpontosította. A pásztázó alagútmikroszkóp sűrűségfunkcionál elmélettel történő leírásában elért eredményeit PhD dolgozatában publikálta 1990-ben.

A Műegyetem legendás fizika tanárát - az internet jóvoltából - az is ismerhette, akit átlagemberként nem különösebben foglalkoztat a tudomány, mivel szuggesztív, magával ragadó stílusához a keményebb szavak, kisebb kirohanások is belefértek, egyszerűen nem lehetett nem figyelni arra, amit mond.

Hirdetés

Érdekes magyarázataival, közvetlen hangvételű beszédeivel kedvelt figura volt nemcsak az intézményben tanulók számára.

Legnagyobbat, egy gyújtó hangvételű, virálisan terjedő  videója ment 2015 óta, melynek nem is annyira a tudományos része volt érdekes, hanem ahogy a hallgatóknak beszélt fontos és kevésbé fontos tanulnivalókról, a rendszer bénaságairól. Megjelenése óta 2,2 millióan nézték meg ezt a videót, és ennek köszönhetően ismerte és kedvelte meg egy ország a szenvedélyes és elhivatott pedagógust.

Az esetről és magáról a videóról 2016-ban adott Orosz László emlékezetes interjút a 444-nek. A cikkben azt nyilatkozta, hogy muszáj már sokszor ilyen módon szólítani meg a fiatalokból álló hallgatóságot. A konkrét esettel kapcsolatban azt nyilatkozta:

"...ha megoldom a példát ott öt perc alatt, arra a kutya nem emlékezett volna. Azt akartam elérni, hogy legalább néhány hallgató álljon neki otthon. Néhányan azt gondolják majd, hogy ha már ennyire üvöltött ez a hülye, akkor csak szégyen, hogy nem tudom megcsinálni. És akkor otthon nekiállnak, és megoldják."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.