Hirdetés

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója



|

65 éves korában adta fel a küzdelmet hosszan tartó betegség után. Bill Gates társa volt a kezdetektől.

Hirdetés

Paul G. Allen 1953. január 21-én született és egy Seattle-i általános iskolában találkozott egy bizonyos Bill Gates nevű kölyökkel, aki két évvel volt fiatalabb nála, viszont azonnal egymásra kattantak közös szenvedélyük, a számítástechnika révén. Kezdetben persze még nem terveztek semmi komolyat, csupán közösen fejlesztgették programozási tudásukat egy mai szemmel kezdetlegesnek számító Teletype terminálon, később pedig, de még bőven középiskolai éveik alatt a Washingtoni Egyetem számítástechnikai tanszékén folytatták a közös gyakorlást, miközben 1971-ben egyszer ki is tiltották őket onnan, mert "nem megengedett jogosultságokkal" használták a számtech labort.

Hirdetés

Allen ezután a Washingtoni Egyetem hallgatója lett, míg Gates a Harvardon folytatta tanulmányait. Allen viszont két év után inkább abbahagyta az egyetemet, hogy programozóként dolgozzon, és a Honeywellnél helyezkedett el - épp a Harvard, és Gates közelében, Bostonban. Meg is győzte szépen cimboráját, hogy ő is hagyja ott az intézményt, és inkább alapítsanak közös céget.

1975-ben az Új-Mexikóban található Albuquerque városában kezdtek kísérletezni egy BASIC programnyelv fordítóval, ekkor találta ki Allen a cég nevét is a "microcomputer software" szavakból. Kezdetben még Micro-Soft, majd Microsoft formában használták. Innentől minden már tech-történelem: 1980-ban a kis cég az IBM-mel kötött szerződést DOS operációs rendszer szállítására - ezt egyébként nem ők fejlesztették, hanem megvették egy Seattle-i cég QDOS nevű rendszerét és ezt faragták át.

1982-ben Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, ezért eldöntötte, hogy aktív munka terén legalábbis otthagyja a Microsoftot. Viszont ettől még a cég igazgatótanácsában 2000-ig tag maradt, és utána is stratégiai tanácsadóként közreműködött a vezetők mellett egészen 2009-ig, amikor a korábban sikeresen kezelt daganatos betegség visszatért, ezért ekkortól már semmilyen formában nem vett részt a vállalat életében.

A világ leggazdagabb emberei között tartották számon, halála előtt a 46. volt a "ranglistán", viszont ő is sokfelé adakozott, többek között szülővárosa, Seattle sportéletét támogatta. Tulajdonosa volt a Seattle Seahawks NFL csapatnak, a Portland Trail Blazers NBA csapatnak, és az amerikaifoci-bajnokságban játszó Seattle Soundersnek is. Aktív microsoftos évei után több más vállalatot is alapított, többek között a Stratolaunch Systemes, amely többek között megépítette a világ eddigi legnagyobb repülőjét, a két törzsű, 117 méteres szárnyfesztávú Stratolaunchot, amelyet alapvetően arra szántak, hogy rakétákat indítsanak vele közvetlenül a levegőből. Emellett volt befektetési cége (Vulcan Capital), résztulajdonosa volt kutató- és inkubátor-cégeknek is. A sport mellett dollármilliárdokat fordított tudományos, technológiai és oktatási projektek, valamint természetvédelmi programok támogatására is. Ezen tevékenységéért több díjat is kapott.

Október 15-én a non-Hodgkin limfóma által okozott szövődmények okozták a halálát. Legyen neki szép a következő valóság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.