Hirdetés

Elkészült a házi koronavírus-teszt, amely olyan egyszerű, akár a kávéfőzés



|

Nem véletlenül hasonlítottuk a kávéfőzéshez, hiszen a gyors, ugyanakkor pontos eredményt hozó eljárás kiötlői kávékapszulát is bevetnek a cél érdekében.

Hirdetés

Két csoportba soroljuk a pillanatnyilag forgalomban lévő koronavírus-teszteket: egyrészt adottak a költségesebb és több időt igénylő PCR tesztek (ezeket a polimeráz láncreakciók angol nyelvű rövidítése után nevezték el), másrészt pedig a nagyobb számban használt, gyorsabb, ugyanakkor jóval pontatlanabb tesztek, amelyek a szervezetben megtalálható antitestet kimutatva állapítják meg a mintát szolgáltató alanyról, hogy fertőzöttek-e vagy sem.

Nyilván az lenne az ideális, ha valaki olyan eljárást dolgozna ki, amelyik anélkül ötvözi az iméntiek előnyös tulajdonságait, hogy a hátulütőikkel is szembe kellene néznünk, magyarán a teszt egyszerűen, gyorsan és kis költséggel legyen végrehajtható, miközben pontos eredményt szolgáltat. Nos, épp ilyen módszerrel rukkolt elő a Wageningen Egyetem bio-nanotechnológia csoportját erősítő olasz kémikus, Vittorio Saggiomo.

Hirdetés

A módszer a PCR-tesztekéhez hasonló elv alapján működik, tehát a kenetben fellelhető genetikai anyagból hoz létre másolatokat, méghozzá nagy számban, de azzal ellentétben gyors, vizuális visszacsatolást is ad. A 65 Celsius-fokon végbemenő Lamp (Loop-mediated isothermal amplification = körkörösen összekapcsolt izotermális amplifikáció) reakció miatt megemelkedik a minta savassága, ehhez pedig olyan anyagot adnak hozzá, ami a pH-érték függvényében változtatja a színét, és máris láthatjuk, hogy fertőzött-e, aki a mintát szolgáltatta.

Az eljárás kidolgozása mellesleg otthoni körülmények között, home office-ban zajlott, így talált rá Saggiomo a Lamp-reakciós kémcsövek, valamint az állandó hőmérséklet fenntartásában kulcsszerepet játszó viasz befogadására tökéletesen alkalmas kávékapszulákra. Ami pedig a melegítést illeti, próbálkozott mosogatógéppel, mikrohullámú sütővel, de egyikkel sem érte el a kívánt eredményt. Végül vizet öntött egy fazékba, azt pedig főzőlapra helyezve kezdte el melegíteni. Ez aztán bevált.

A CoroNaspresso szabadon hozzáférhető leírását a Hull-i Egyetem kémiaprofesszora, Mark Hull véleményezte, aki nemcsak olcsónak, hanem pontosnak, azaz megbízhatónak is tartja Saggiomo és kollégái tesztjét. Bár elvileg körülbelül 20 eurócentből kijönne egy teszt költsége, még eltarthat egy darabig, mire valóban forgalomba kerül, ugyanis mindössze hat, azaz 6 mintán ellenőrizték a hatékonyságát. És az, hogy eddig sosem tévedett, még nem jelenti azt, hogy nagyobb merítés esetén is ugyanilyen kedvező számokat kapunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.