Hirdetés

Élőben nézheted az első 3D nyomtatott űrrakéta kilövését



|

Megkapta a repülési engedélyt a Relativity Space nem mindennapi szerkezete.

Hirdetés

A szakértők előre szóltak, hogy a 3D nyomtatás valóságos forradalmat indíthat el, az elmúlt évek során pedig már számos meglepő formában láthattuk a technológiát a környezetbarát épületektől az amszterdami acélhídon át az egyre nagyobb gondokat okozó illegális fegyverekig.

A következő meghódított terület pedig a világűr lehet, hála a 2015-ben létrehozott Relativity Space-nek, amely céljául tűzte ki, hogy 3D nyomtatott rakétákkal teszi olcsóbbá és hatékonyabbá az atmoszférán túli vidék elérését.

Hirdetés

A kaliforniai startup nemrég óriási győzelmet ünnepelhetett: a cég rakétája, a Terran 1 megkapta az engedélyt az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivataltól (Federal Aviation Administration, FAA), így a tervek szerint március 8-án le is zajlik az első kilövés, amelyet élőben közvetítenek majd az interneten.

A történelmi útra induló szerkezet 33 méter magas és 2,28 méter széles, a súlya pedig még üzemanyag nélkül is 9,27 tonna. Az első űrbéli kiruccanásra ugyan még nem visz rakományt a rakéta, de elméletben 1,2 tonnányi holmival lehetne megpakolni. A Relativity Space egy kis poénnal is készült a nagy eseményre, a kilövésre kerülő példányt ugyanis GLHF-nak nevezte el, ami a Good Luck, Have Fun (sok sikert, jó szórakozást) rövidítése.

A cég társalapítója, a korábban a Jeff Bezos-féle Blue Originnél dolgozó Tim Ellis fényes jövőt jósol a vállalkozásnak, amely tavaly egy látványos videót is megosztott a Terran 1 nyomtatásáról. A rakéta első fázisa 9 darab Aeon-hajtóművel küzdi le a gravitációt, a második fázisban pedig egyetlen Aeon Vac hajtőmű repíti tovább. Ezek folyékony oxigén és folyékony földgáz keverékével működnek, de a vállalat szerint a jövőbeli Mars-küldetésekhez könnyedén át lehet őket állítani metán üzemanyagra.

A Relativity Space azonban nem áll meg itt, a mérnökök ugyanis már javában dolgoznak a rakéta következő verzióján, a kétszer nagyobb Terran R-en.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.